Dan Hvarske biskupije i Hvara, misno slavlje predvodio biskup Zdenko Križić

Utorak, 2. 10. 2018.

Prije središnjeg misnog slavlja vjernici su sudjelovali u procesiji preko Trga sv. Stjepana u kojoj su uz mnoštvo vjernika posebno bili zapaženi članovi dviju hvarskih bratovština sv. Nikole i Sv. Križa u svojim tradicionalnim odorama. Zajedno s njima bili su i hodočasnici iz Šibenika koji tradicionalno već više godina sudjeluju u proslavi hvarskog sveca zaštitnika.

Euharistijsko slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić s kojim su suslavili hvarski biskup Petar Palić, hvarski biskup u miru Slobodan Štambuk, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, dubrovački biskup Mate Uzinić, kotorski biskup Ilija Janjić, šibenski biskup u miru Ante Ivas, hvarski župnik don Mili Plenković, generalni vikar mons. don Stanko Jerčić, te više svećenika i redovnika.

U blagdanskoj propovijedi biskup Križić je izložio nekoliko podataka iz života sv. Stjepana i vremena prvog kršćanstva u kojemu je sv. Stjepan živio i djelovao. U tom vremenu kršćani su najviše častili i poštivali svoje mučenike, a temeljna vrednota vjere bila je ljubav i blagost u nastojanju oko jedinstva i zajedništva, istaknuo je biskup Križić. Premda su prvi kršćani trpjeli progone i mučeništva, ipak je najveća opasnost za Crkvu dolazila iz unutarnjih podjela i nesloge, što je sv. Stjepan mudro spoznao te nastojao sačuvati zajedništvo i jedinstvo. I u našem vremenu je potrebna sloga svih crkvenih čimbenika, te ako su biskupi, svećenici i vjernici u ljubavi vjerni evanđelju, Crkva će biti snažna i neuništiva, naglasio je biskup Zdenko Križić. Osim zajedništva i sloge u životu suvremene Crkve, iznad svega je potrebna istinska vjera koja se živi u svakodnevnoj praksi, a ne u „formalnom“ izjašnjavanju i tradicionalnom održavanju vjerskih običaja. Primjerice u Hrvatskoj se osamdeset posto žitelja izjašnjava da su vjernici, a u praksi je taj broj daleko od istine. Mnogi se naši vjernici mole i obraćaju Bogu samo kad su u nevolji, kad se nađu u tegobama, te se čude da ih Bog ne čuje i žale se da njihove molitve nisu uslišane. Ne znaju da s Bogom treba biti u stalnoj „vezi“ i kad nam ide dobro i kad smo u nevolji, a milosrdni Bog nikada neće zanemariti one koji se iskreno u njega uzdaju, upozorio je gospićko-senjski biskup. Najveća snaga Crkve je u autentičnom kršćanskom življenju, a ne u izvanjskom „svjedočenju“ vjere i Crkvi ne treba drugo „oružje“ u borbi s protivnicima vjere i životnim tegobama osim življenja po Božjim zapovijedima i vrhovnom zakonu koji nas upućuje da ljubimo Boga iznad svega, a bližnjega kao samoga sebe, preporučio je biskup Križić. Zaključujući propovijed biskup Križić je istaknuo da je Isus uvijek s nama i u našoj blizini, ako ga mi imamo u svome srcu. Kad smo pak u teškoj nevolji te nam se čini da su nas svi napustili, ako iskreno molimo i s punim pouzdanjem, Isus nikada neće „zakasniti“, ali naša vjera i pouzdanje u Boga također ne smiju „kasniti“. Molimo neka svaka vaša kršćanska kuća u Hvaru bude mjesto gdje se Boga moli i neka u toj molitvi bude s vama i vaš zaštitnik sv. Stjepan, poželio je hvarskim vjernicima na kraju biskup Križić.

Liturgijsko pjevanje za misnog slavlja izvodio je katedralni zbor sv. Cecilije, kojom je ravnala maestra Klara Milatić uz pratnju na orguljama maestra Tomija Domančića. Nakon misnog slavlja šibenski hodočasnici uručili su prigodne poklone hvarskom biskupu Petru Paliću i biskupu u miru Slobodanu Štambuku.

  Vijesti - Sve