Duhovne vježbe za vjeroučitelje

Nedelja, 19. 10. 2014.

Proteklog vikenda od petka 17. Pa do nedjelje 19. Listopada na Plitvicama u pastoralnom centru Marije Majke Crkve održane su duhovne vježbe za vjeroučitelje laike s prostora Gospićko-senjske biskupije, njih tridesetak a vježbe je držao dr. sc. Mario Tomljanović, inače župnik župe Uznesenja BDM u Rijeci.

Tema duhovnih vježbi "Slobodno i radosno življenje evanđelja" bila je primjerena novoj pastoralnoj godini u biskupiji koja je u znaku evanđelja.
Dr. Tomljanović temu je podijelio na četiri razmatranja: Duhovno razlučivanje – Dar Duha, Pedagogija slobode, Radost evanđelja i završno razmatranje Hoditi, graditi, ispovijedati.

Živjeti duhovni život može osoba koja je preuzela darove Duha Svetog, a kao vjeroučitelj se možeš predstaviti tek kada si okružen tim darovima, a iskrena duhovnost mora dati mir i smirenje. Kada upoznaš ono dobro u sebi i drugom tada si upoznao Boga. Sveto Pismo nije rečeno samo prije dvije tisuće godina rečeno je sada nama, istaknuo je dr. Mario Tomljanović. Govoreći o pedagogiji slobode propovjednik je istaknuo da trebamo postati slobodni da bi rasli u ljubavi. Ako je Bog ljubav onda Bog koji umire na križu je najveća ljubav.

Sloboda je ljubav. Evanđelje je temelj. Riječ Božja je uvijek temelj. Dobrota se manifestira kroz poniznost. Isus je uvijek pokazivao emocije. I mi smo pozvani pokazivati emocije. Evanđelje je radost iščekivanja. Iščekivanje dolaska Isusa Krista. Evanđelje je radost susreta i radost poslanja. Susret je završen citiranjem pape Franje koji je rekao za od vjeroučitelja traži da hodimo, nadamo se, gradimo, ljubimo i ispovijedamo a time i vjerujemo.

Na plenarnoj raspravi vjeroučitelji su oduševljeno razgovarali s voditeljem. Susret je završen sv. misom koju je u kapeli pastoralnog centra predslavio Gospićko-senjski biskup Mile Bogović. On je najavio današnji službeni ulazak biskupije u „Godinu evanđelja" te objasnio simboliku za tu prigodu izdane slike križa i četiriju likova koji simboliziraju 4 strane svijeta i evanđeliste.

  Vijesti - Sve