Biskupijskim susretom župnih pastoralnih vijeća u Gospićko-senjskoj biskupiji otvorena „Godina evanđelja”

Nedelja, 19. 10. 2014.

Kao svojevrsna vjernička mreža sastali smo se danas na misijski dan da proglasimo na razini biskupije „Godinu evanđelja" istaknuo je na početku biskup Mile Bogović na službi riječi koja je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva okupila preko stotinu župnih pastoralnih vijećnika iz većine župa i dekanata biskupije. " Iako su prošla dva tisućljeća i dalje ima onih koji nisu došli do vijesti o pobjedi života na Kalvariji. "Jesmo li dovoljno učinili da druge zarazimo tom viješću?"- zapitao se biskup te nastavio: „U biskupiji radimo ponovna planiranja i pregrupiranja te u fokus stavljamo značajne stvari. Dok je to prošle godine bio odgoj za slobodu u znaku križa, ove je to godine evanđelje. Uvijek se naime možemo zaraziti i oduševiti riječju Božjom koja se čita drugim okom.

Ove godine krenimo u biskupiji poput apostola i svjedočimo riječ Božju. Za tu priliku biskupija je tiskala sličicu s križem koji se čuva u sakralnoj baštini u Senju te četiri lika, lavom, volom, orlom i čovjekom kao nositeljima četiriju osobina koje baštine 4 evanđelista koji svjedoče Isusa Krista. Bolje proučimo svoju vjeru i evanđelje te stvarajte jezgre u svojim župama da budete jasniji i jači svjedoci.

U nastavku je održano predavanje vlč. Krunoslava Pačalata, župnika župe bl. A. Stepinca u Koprivnici o rezultatima u radu brojnih župnih zajednica a u duhu snažnih promjena u duhu 2. Vatikanskog koncila s ciljem povezivanja svećenika i naroda. Ova župa ima čak 76 vijećnika odabranih prema ulicama stanovanja a također uz župno pastoralno i koordinacijska i animatorska vijeća. Budućnost pastorala leži u suodgovornosti i suradnji svećenika i vjernika čime mijenjamo sebe i oko sebe. Papa Franjo želi naime radosnu, misionarski ali i svjedočku Crkvu. Svećenici se bez trajnog usavršavanja laika ne mogu hvatati u koštac s izazovima. Oboje njih trebaju biti vjerodostojni i u suodnosu . Vlč. Pačalat je istaknuo fascinantan broj od čak 56 pastoralnih skupina u župi koje žive svoju vjeru, a najinteresantnije su najnovije zajednice za neoženjene i neudate, kao i za rastavljene. U raspravi je istaknut značaj molitve kao temeljnog preduvjeta uspješnosti ostvarivanja pastorala te razdvajanje pojma pobožnosti od duhovnosti, jer je prvo bez drugoga beskorisno.
Na kraju je generalni vikar biskupije i domaćin, župnik Otočca mons. mr. Tomislav Šporčić predstavio pastoralni plan za Godinu vjere koji se realizira brojnih susretima na biskupijskoj, (među)dekanatskoj i župnim razinama, kao i ponovni tečaj za župne animatore.

  Vijesti - Sve