Misa zadušnica za žrtve Prvog svjetskog rata i feldmaršala Mihaljevića

Nedelja, 26. 10. 2014.

Misi su nazočili predstavnici povijesnih postrojbi iz Varaždina, Karlovca i Ogulina, predstavnika Udruge europskih vojno-povijesnih grupacija na čelu s njenim predsjednikom general majorom Helmutom Eberlom iz Austrije kao i vojnim izaslanikom Republike Austrije u Hrvatskoj brigadnim generalom Romanom Fisherom. Misi su nazočili i brojni predstavnici državnih vlasti na čelu s karlovačkim županom Ivanom Vučićem, čelnicima grada Ogulina i općine Josipdol te sudionicima kasnijeg otkrivanja spomen ploče i održanog znanstvenog skupa o feldmaršalu Mihovilu Mihaljeviću, rođenom Oštarcu.

U svojoj homiliji propovjednik je ukazao na trajnu dvojbu današnjeg čovjeka između humanog i religioznog uz zaključak da međusobnog prožimanja nema bez ljubavi. I sam Isus je bio Bog i čovjek a samo kršćanstvo ujedno je i humanizam. Ako se ljudsko udaljava od božjega, onda se šteti samoj slici čovječjoj, zaključio je propovjednik, te se spomenuo žrtava Velikog rata koji je s naših prostora odnio goleme žrtve. Iz tog vremena spomenuo je tri značajne osobe, bl. Ivana Merza, bl. Karla austrijskog, posljednjeg austrijskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja te podmaršala Mihovila Mihaljevića. Nakon mise u nazočnosti uzvanika otkrivena je spomen ploča velikom Oštarcu koju su zajedno otkrili predsjednik DPD Sv. Ivana PavaoaII. Bartol Tunjić, te rođak feldmaršala Mihaljevića, Ivan Mihaljević te načelnik općine Josipdol Zlatko Mihalejvić, dok je ploču blagoslovio pop Ante Luketić.

Slijedio je zatim znanstveni skup na kome su o Mihaljeviću govorili vojni ataše Fisher, dr. Dinko Čutura, dr. Željko Holjevac te dr. Vijoleta Herman Kaurić inače predsjednica Odbora za obilježavanje 100.-te obljetnice od početka Prvog svjetskog rata. General Fisher je na temelju podataka iz Bečkog arhiva predstavio životni i vojni put podmaršala Mihaljevića, dok je dr. Dinko Čutura predstavio ulogu podmaršala Mihaljevića u stvaranju domobranstva u Hrvatskoj. Dr. Željko Holjevac je govorio o ulozi Gorske Hrvatske u Prvom svjetskom ratu a dr. Vijoleta Herman Kaurić o refleksiji rata na život u tadašnjoj Hrvatskoj s težištem na civilne udruge te ulogu mladih i žena.

Nakon održanog skupa delegacija se u svečanoj ophodnji uputila do temelja rodne kuće velikog sina Oštarija i Hrvatske podmaršala Mihovila Mihaljevića gdje je njemu u čast položen vijenac i izvršena počasna paljba Frankopanske garde.

ost-1svj-ratost-1svj-rat3ost-1svj-rat4

  Vijesti - Sve