GOSPIĆ: Sabor biskupa riječke crkvene pokrajine

Četvrtak, 25. 3. 2010.

 

Mons. mr. Emil Svažić, koordinator Međubiskupijskog ženidbenog suda u Rijeci, u izvješću je upozorio na napredak u radu ovog suda što je plod višegodišnjeg ulaganja u nove kadrove pravne struke. S ponosom je istaknuo kako je broj predmeta koji se vode na zajedničkom sudu znatno smanjen, te da se sada na izricanje presude čeka najduže 2 godine, s namjerom da se to vrijem svede na svega godinu dana.

Mons. Nikola Uravić, rektor Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. u Rijeci rekao je kako u sjemeništu stalno boravi 47 bogoslova, a još ih se 14 sprema na svećeničko ređenje. Tako bi riječka crkvena pokrajina ove godine trebala dobiti 7 novih svećenika i 11 đakona. Posebno je izdvojio aktivnosti koje se provode u svrhu približavanja bogoslovskog života, rada i studija mladićima koji osjećaju nagnuće ka duhovnom pozivu („Otvorena vrata sjemeništa“). Osvrnuo se i na duhovni život bogoslova, uspjeh u studiju, programima u dolazećem razdoblju među kojima je istaknuo kongres bogoslova u Hrvatskoj i BiH sredinom svibnja u Sarajevu što je povezano i s studijskim putovanjem bogoslova u Dubrovnik i Boku Kotorsku.

Vlč. dr. Nikola Vraneš, predstojnik Metropolijskog pastoralnog instituta sa sjedištem u Rijeci podnio je izvješće o prvoj godini rada instituta. Provodi se redovno školovanje vjernika laika u tri programa, koordinira permanentna formacija mlađih svećenika. Trenutno se ostvaruje nekoliko istraživačkih projekata anketnog karaktera među svećenicima i vjernicima, a od planova za dolazeće razdoblje izdvojio je pokretanje socijalnih tribina u Rijeci.

  Vijesti - Sve