GOSPIĆ: Susret Caritasovih volontera 2009.

Subota, 28. 11. 2009.



Ivana Bilen je sažela djelatnost Caritasa u proteklih godinu dana. Istaknula je terenski rad Caritasova osoblja. U protekloj godini dostavljeno je 2.700 paketa hrane. Najugroženijih 400 obitelji pakete hrane dobiva svaka 2 mjeseca, a ostali za Uskrs i Božić. Uz to podijeljene su donacije mlijeka (3.000 l), pizze (5.000 kom.) voćni jogurti (11 paketa), pudinzi (4.800 kom.), HIPP dječja hrana (8 paleta), te mesni naresci (7 paleta) donacija Vlade RH. Prilikom Dana života (2. veljače) Caritas je obišao rodilišta i trima mamama i 8 rodilja darovao prigodne poklone i po 500 kn. Na Dan bolesnika (10. veljače) posjetili korisnike domova za stare i nemoćne u Otočcu, Udbini, Ogulinu i Gospiću, pacijente u ogulinskoj i gospićkoj bolnici te im uručili pecivo i voće. Caritas je posredovao za jednomjesečni boravak u Belgiji 80 djece iz župa Plaški, Ogulin, Gračac, D. Lapac, Srb i Plitvice. U akciji „Ugrijmo domove“ podijeljeno je 50 štednjaka na drva. Nakon tragedije pravoslavne obitelji Marčić u Krbavici Caritas je pokrenuo akciju za izgradnju njihove kuće i opremanje namještajem. Preko Caritasa 12 djece oboljelih od cerebralne paralize s područja Gračaca, Korenice, Otočca i Gospića uključeno je u projekt terapijskog jahanja u šibeniku, a za djecu s područja Plaškog i Ogulina od iduće godine provodit će se u Karlovcu. Caritas preko svojih volontera pruža pomoć starim, siromašnim i invalidnim osobama u njihovim domovima: pripremu toplog obroka, odvoz u zdravstvene ustanove, čišćenje kuće, pranje i glačanje rublja, odlazak u kupovinu, druženje i razgovor. Za najmlađe iz socijalno ugroženih obitelji i ove godine pripremljeni je oko 700 paketića. Uz nedjelju Caritasa novčano će se darovati 5 obitelji koje uz siromaštvo prolaze i kroz teške životne tragedije. Caritas je organizirao humanitarnu nogometnu utakmicu za izgradnju CHM na Udbini gdje je prikupljeno 16.500 kn.

G. Vice Batartelo je govorio o iskustvima koje ima kao zamjenik ravnatelja Hrvatskog Caritasa i aktivni djelatnik Caritasa u zagrebačkoj crkvi sv. Mati Slobode, suprug i otac troje djece, koji se iako rođen u Australiji devedesetih godina vratio u Hrvatsku. Nazočne je pozvao na liderstvo, jer po njegovu mišljenju služeći potrebnima Crkva može postići liderstvo u društvu. „Služeće liderstvo“ osobe koje poslužuje čini boljim, zdravijim, mudrijim, slobodnijim i autonomnijim. Pravi lider traži, sluša i iščekuje, poziva, stvara inicijativu i preuzima odgovornost.
Mislav Togonal je upozorio da današnja orijentacija medija koja nije u skladu s statističkim podacima o uvjerenju većine ljudi u Hrvatskoj mnoge tjera u defetizam. U nastavku predavanja istakao je način na koji mediji funkcioniraju te dao nekoliko praktičnih savjeta za nastup u medijima.

  Vijesti - Sve