Katolici Plaškog proslavili blagdan svoje nebeske zaštitnice

Četvrtak, 28. 7. 2005.

Unatoč nesnosnoj srpanjskoj vrućini vjernici župe Sv. Ane u Plaškom došli su euharistijskim slavljem proslaviti blagdan sv. Ane, čije ime još od svoje izgradnje davne 1807. nosi i naša župna crkva. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko, član uprave hercegovačkih franjevaca. Suslavili su, uz domaćeg župnika fra Slavka Antunovića i vikara fra Slavena Tomića, mnogi župnici našeg dekanata: modruški i cerovnički Zdenko Skender, koji je jedno vrijeme župnikovao i u našoj župi, Mate Pavlić iz župe u Lipi, fra Petar Runje, franjevac iz župe Blaženog Alojzija Stepinca u Ogulinu, Josip Rafaj, župnik Generalskog Stola i Mrežničkog Bresta, te dekan i župnik župe Sv. Križa u Ogulinu Tomislav Rogić.

MladiizDubrave(Zg)naproslavisv.AneuPlaskom2005.

Pjesmom su misno slavlje uveličali mladi iz Zagreba, osvježavajući novim ritmovima poznate nam duhovne pjesme. U homiliji, fra Miljenko pozvao je okupljeno mnoštvo da prime Kristovo svjetlo, te da molitvom unesu mir u svoje obitelji. Vjernici iz susjednih župa Ogulinskog dekanata, kao i nekolicima njih iz ostalih krajeva najmlađe biskupije u Hrvata, tradicionalno su hodočastili svetoj Ani na njezin dan, nastavljajući tradiciju koja potječe još iz vremena kad su katolici u Plaškom činili tek neznatnu manjinu u odnosu na domicilno pravoslavno pučanstvo.

Današnjem misnom slavlju predstojala su tri dana priprave za patron naše župe. Trodnevnicom smo se duhovno pripremili za najveći dan u godini za našu župu, a na veliku radost svih nas tijekom nedjeljne mise imali smo i prizor koji se ne viđa često u plaščanskoj župi. Župnik fra Slavko imao je čast krstiti odjednom čak dvoje djece, uvodeći u otajstva kršćanske ljubavi i u našu župnu zajednicu dvoje njezinih, nadajmo se, vrijednih i marljivih članova. Na radost svojih roditelja i cjelokupne župe Matej i Ema primili su najvažniji sakrament, potreban za konačno spasenje.

DvakrštenjauPlaškompredsvogzaštitnika,svAnu2005.

Istog dana u organizaciji Nogometnog kluba ''Plaški'' organiziran je i nogometni turnir za ljubitelje sporta u našem mjestu. Unatoč poražavajućem zadnjem mjestu, Plaščani nisu tugovali što se jasno vidjelo na proslavi koja je, uz dobru kapljicu, tek uslijedila. Ili se varam? Možda su utapali tugu u hrani i piću kojih nije manjkalo? Tko bi znao! Ipak, ovakva hvale vrijedna manifestacija ne događa se baš često, pa osvojeno mjesto nije bilo odlučujuće za dobar provod nakon turnira. Zasigurno još jedan, sebi svojstven i zanimljiv način, kako proslaviti svetu Anu, koja je ipak samo jednom godišnje.

Napomenimo kako se u povijesnim izvorima prije crkvice svete Ane spominju barem još dva zaštitnika naše župe, čija povijest seže daleko u srednji vijek. Prema nekim nalazima u Plaškom je, moguće na lokalitetu današnje Ambulante, stajala srednjovjekovna crkva sv. Stjepana, a u popisu katoličkog puka u ovom mjestu iz 1775. (ZOV, Božić 2004.) kao zaštitnik župe spominje se sv. Antun Padovanski, u narodu stoljećima čašćen kao sveti Anto. Još jedan zanimljiv podatak iz povijesti ovoga kraja.

Što još reći nego poželjeti barem ovako svečano slavlje za zaštitnicu naše župe i iduće godine, ako ne još ljepše. Ovo je bar bila prilika kako Plaščane na nekoliko dana izvući iz sumornih i monotonih ljetnih dana, a istom prilikom i duhovno obnoviti vjeru naših župljana.

Tekst: Željko Mačić
Foto: Josip Anušić

  Vijesti - Sve