Konferencija za tisak uoči proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini

Utorak, 23. 8. 2016.

Biskup Križić je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo da je crkva na Udbini sve više svetište, da to nije samo građevina već sveto mjesto molitve. To nije mjesto politiziranja već je to sakramentalno-nacionalni projekt te ga čudi da ranije nije niknuo. On je dostojno mjesto sagrađeno u čast žrtava totalitarnih režima za krst časni i nacionalnu neovisnost i slobodu. Na Udbini slavimo žrtve koje su ginule za svoju vjeru i zahvaljujemo im kroz molitvu. Mnogi su kroz povijest ginuli za obranu vjere i začuđujuće je da smo kao narod opstali. Kao što je izabrani izraelski narod uz Boga opstao, tako i mi uz vjeru opstajemo. Nas tom putu pale su brojne žrtve kojima je u čast i podignuto ovo svetište. Želimo da Udbina bude sve više mjesto zahvalnosti iako je ovakvo svetište moglo biti podignuto i u Sisku ili Sinju, mjestima značajne povijesne težine, zaključio je biskup Križić te poručio da ga žalosti ako se Udbina interpretira kroz politiku.

Biskup Bogović je podsjetio da danas slavimo Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima te ne bez razloga baš na taj dan imamo tiskovnu konferenciju kao što i Dan hrvatskih mučenika obilježavamo na prvu subotu iza tog dana, iako se opet razmišlja da proslavu opet prebacimo na dan održavanja Krbavske bitke, 9. rujna. Biskup je zatim predstavio knjigu „CHM od ideje do ostvarenja“ čiji su priređivači on i Ante Bežen a koja u sebi sadrži tekstove o crkvi izašle u periodskim glasilima Vili Velebita i Hrvatskoj vjernosti. Biskup Bogović je na kraju konferencije uručio prvi broj knjige biskupu Križiću, a svečano će primjerke uručiti predvoditelju subotnjeg slavlja i njegovu zamjeniku na čelu Komisije za martirologij vojnom biskupu Juri Bogdanu, kao i šibenskom biskupu i bivšem čuvaru svetišta na Udbini mons. Tomislavu Rogiću.

Zvonko Ranogajec je predstavio kalendar Crkve hrvatskih mučenika za 2017. godinu kojeg je priredio zajedno s Josipom Anušićem koji je bio zadužen za grafički dio, dok je tekstove za pojedine mjesece priredio biskup Bogović. Kalendar za 2017. godinu zaokružuje samu ideju i nastanak Crkve na Udbini od siječnja gdje se bilježi službeni početak gradnje 9. rujna 2003. godine pa do prosinca na kome se bilježi proslava 29. kolovoza 2015. godine kada je blagoslovljen veliki oltarni reljef Slava hrvatskih mučenika. Nakon što su prvih 12 godina kalendar radili kancelari biskupije ova je godina prijelaz prema budućem izdavaču a to će biti Svetište Crkve hrvatskih mučenika.
Na kraju je čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika vlč. Josip Šimatović predstavio aktivnosti u trodnevnici koju će predslaviti župnik Nina don Jozo Barišić, jer je više nego jasna veza ninske crkve sv. Križa s udbinskom crkvom koja je bila inspirirana arhitektonskim rješenjem najmanje katedrale na svijetu. U četvrtak 25. kolovoza će se nakon mise u 19 sati održati kolaudacija novih orgulja autora vlč. Jurja Jerneića a koncert će održati don Josip Vidas. Zadnjeg dana trodnevnice u petak će svoju knjigu Crkva hrvatskih mučenika od ideje do ostvarenja predstaviti biskup u miru Mile Bogović. Na sam dan hrvatskih mučenika proslava će započeti u 9 sati križnim putem s Krbavskog polja, a i ove godine će biti od strane članova Moto kluba Croatia iz Zagreba prineseno 14 kamena sa stratišta diljem Hrvatske u Park hrvatske memorije.

tiskovna DHM

  Vijesti - Sve