Lički Osik: Održan godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa

Subota, 26. 11. 2022.

Lički Osik: Održan godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa

Redoviti godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa Gospićko-senjske biskupije održan je u subotu 26. studenoga u pastoralnom centru Župe sv. Josipa u Ličkom Osiku.

U nazočnosti tridesetak svećenika i volontera župnih caritasa susretu su nazočili gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, generalni vikar biskupije i župnik Otočca mons. Marinko Miličević i domaćin, ravnatelj biskupijskog Caritasa i župnik Ličkog Osika Luka Blažević. Središnje predavanje „Blago siromasima duhom. Odgovornost za siromahe u svjetlu Božje Riječi“ održala je dr. sc. s. Silvana Fužinato, profesorica biblijskih znanosti sa đakovačkoga KBF-a.

Pozdrav svim sudionicima susreta uputio je na početku ravnatelj Blažević, a zatim je molitvu Srednjeg časa predvodio  mons. Miličević. Uvod u susret imao je domaći biskup Zdenko Križić koji je zahvalio svim sudionicima na karitativnom radu, jer “nema Crkve bez Caritasa”. „ Gdje je Caritas, tamo je živa Crkva a zadnji sud će odgovarati na pitanje kakvi smo bili prema potrebitima i slabim ljudima. Ako nas patnja drugih ne dira, onda nismo u redu. Premda i nevjernici imaju osjećaj za potrebite, mi to činimo s vjerom. Čineći to potrebitima, činimo to Isusu. Činimo na tom planu više da se kasnije ne kajemo. Karitativno djelovanje Crkve znak je snage Crkve, znak je da je živa. Iako ne možemo pomoći čitavom svijetu, možemo pomagati bližnjima. Nastavite raditi snagom vjere pomažući potrebite jer time pomažete Isusu“, zaključio je biskup Križić.

Dr. sc. Fužinato u predavanju je pokušala odgovoriti na pitanje tko su Božji siromasi na temelju osam blaženstava koje je izgovorio Isus u govoru na Gori, svom prvom velikom govoru zabilježenom u Matejevu evanđelju. Nakon što je pojedinačno obrazložila svih osam blaženstava, zapitala se kako se radovati ako vas proganjaju. Velika je plaća na nebesima, bio je Isusov odgovor na to pitanje, jer Bog nikada nije svoje proroke ostavio same. Ključna je poruka zašto je Isus izrekao blaženstva i tko su blaženi koje Isus donosi na početku manifesta? Jesu li to budući na nebu ili sadašnji na zemlji? Bog nije stvorio čovjeka da bude gladan , žedan i gol. Problem nastaje u nama kada postajemo sretni jer posjedujemo moć, ugled i čast. Isus s blaženstvima ruši ondašnje ljestvice ljudskih vrijednosti i sebe proglašava glasnogovornikom Boga da blaženstva budu istinita uzimajući u zaštitu najugroženije iz onog vremena a to su stranci, siročad i udovice.

Zaključno, s. Silvana prvo i osmo blaženstvo označava onima vezanima za sadašnjost a blaženstva od 2. do 7. s onima za budućnost.  Dok je Bog ostvario 1. i 8. blaženstvo, mi trebamo kroz Caritas ostvariti ostala blaženstva koji će biti mjerilo posljednjeg suda. Tako nas i papa Franjo upućuje da uđemo na periferiju i otvorimo svoja vrata.  Bog se u blaženstvima obznanjuje  kao Bog koji štiti siromahe i nama upućuje poziv i poslanje Božje skrbi za siromahe. Uz materijalnu, potrebna je sve više i duhovna pomoć jer ima beskućnika i u obiteljima i samostanima. Zahtjevno je poslanje župnih caritasa gdje treba izgraditi ljestvicu vrijednosti da krenemo ususret potrebitima. Božje kraljevstvo pripada malenima te u vremenu u kome je sve teže biti čovjeku čovjek, sijajmo sjeme božje ljubavi, zaključila je dr. Fužinato.

U diskusiji se biskup Križić zapitao je li siromaštvo kazna te istaknuo da su neka siromaštva posljedica društvenih nepravdi, te da su mnogi crkveni redovi prosjački koji težište stavljaju na Božju provodnost. Mons. Tomislav Šporčić zapitao se nadopunjuju li blaženstva 10 Božjih zapovijedi, dok je mons. Miličević istaknuo potrebu jače duhovne pomoći siromašnima.

Na kraju je djelatnica biskupijskog Caritasa Katarina Horvatović Pavičić uime tajnice Kate Matanić podnijela izvješće o bogatoj aktivnosti te ustanove tijekom protekle godine. Djelatnost se sastojala u podjeli hrane potrebitim obiteljima u biskupiji, njih više od 350, pri čemu je velika pomoć od 2012. godine prodajnog lanca Lidl i Vlade RH. Osim toga pomagalo se obiteljima i u nabavci namještaja i invalidskih pomagala. Caritas već 12 godina proizvodi u osobnom aranžmanu krumpir, zadnjih godina u suradnji s Agrovelebitom iz Lovinca i Nikole Vidakovića. Ove godine je proizvedeno 10 tona krumpira koji je doniran pučkim kuhinjama u Zagrebu, Rijeci, Kninu i Šibeniku.  U veljači je obilježen Dan života i bolesnika, a u korizmi su i ove godine djeca uključena u korizmenu akciju korizmenim kutijicama. U korizmi je obilježena i solidarnost s Caritasom BIH. Prošlogodišnji susret volontera i svećenika je za predavača imao vlč. Žarka Relotu a  na nedjelji Caritasa 12. prosinca tradicionalno je darivano 10 obitelji iz biskupije. Biskupija kontinuirano osigurava od 2006. godine smještaj za studentice, njih 19.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Lički Osik: Održan godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa
Lički Osik: Održan godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa
Lički Osik: Održan godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa
Lički Osik: Održan godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa
Lički Osik: Održan godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa
Lički Osik: Održan godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa
 
  Vijesti - Sve