Održan redoviti polugodišnji sastanak Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH

Ponedjeljak, 28. 11. 2022.

Održan redoviti polugodišnji sastanak Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH

Sastanak članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i članovima Vlade održan je u ponedjeljak 28. studenoga u Banskim dvorima u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured HBK.

Na redovitom polugodišnjem sastanku nastavljen je redovit dijalog Vlade i Hrvatske biskupske konferencije o brojnim zajedničkim, kao i opće društvenim temama, s posebnim naglaskom na mjere i aktivnosti koje se poduzimaju za očuvanje standarda života hrvatskih građana i obitelji u okolnostima krize i inflatornih pritisaka.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je paket mjera Vlade sveobuhvatan i pravedan te usmjeren na ublažavanje posljedica energetske krize, uključujući porezna rasterećenja, subvencioniranje struje, plina i goriva i socijalna davanja. Izvijestio je i o nastavku rasta minimalne plaće, rastu mirovina i socijalnih naknada, kao i ostalim mjerama kojima se nastoji pomoći najugroženijima u društvu te spriječiti socijalnu frakturu u kriznim uvjetima.

Predstavnici HBK su sa svoje strane izvijestili o  aktivnostima koje provodi Hrvatski Caritas u zajedništvu s biskupijskim i župnim Caritasima u pomaganju najpotrebitijima kroz pomoć u hrani, higijenskim i ostalim potrepštinama, pružanju mjera socijalne skrbi i osiguranju stipendija za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja.

Uz to naglašeno je da se putem Caritasa pomaže brojnim žrtvama potresa te ukrajinskim izbjeglicama kao i građanima Ukrajine koji nisu izbjegli. Na sastanku se razgovaralo o statusu Katoličkih škola u Hrvatskoj, kao i o njihovom djelovanju, u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te provedbenog Ugovora između HBK i Vlade RH o katoličkim osnovnim i srednjim školama.

Razmotren je tijek obnove sakralnih objekata nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, koja se dijelom financira sredstvima državnog proračuna, a dijelom sredstvima Fonda solidarnosti EU-a. Biskupima su predstavljene planirane izmjene Zakona o trgovini i reguliranje rada nedjeljom, što je ocijenjeno kao važan iskorak, osobito u pogledu jačanja obiteljskog zajedništva i omogućavanja radnicima da nedjeljom provedu vrijeme sa svojim obiteljima. Također, pozdravljena je i najava osiguravanja besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj, uz sufinanciranje Vlade.

Na sastanku su sudjelovali članovi Stalnog vijeća HBK: predsjednik HBK splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić i vojni ordinarij u RH Jure Bogdan. Uz njih na sastanku su sudjelovali požeški biskup Antun Škvorčević i generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak. Uz predsjednika Vlade bili su ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, izvijestio je Tiskovni ured HBK.

 

preuzeto: IKA

fotografije: Vlada RH

Galerija fotografija

Održan redoviti polugodišnji sastanak Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH
Održan redoviti polugodišnji sastanak Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH
Održan redoviti polugodišnji sastanak Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH
 
  Vijesti - Sve