Ljetovanje bogoslova i sjemeništaraca

Nedelja, 6. 8. 2006.

Prvi dan susreta svi smo se našli u župnom domu i zajedno slavili misu u senjskoj katedrali. Nakon večere uslijedio je prijedlog plana ovogodišnjeg ljetovanja. Slijedećeg dana, 21. srpnja otišli smo u obilazak župe Svetog Juraja. Tamo nas je dočekao župnik, vlč. Silvijo Milin. Nakon obilaska crkve i samog mjesta uputili smo se brodom na Goli Otok, jedan od najstrašnijih zatvora u doba zločinačkog komunističkog režima. Obišli smo bivši zatvor sa molitvom da se takva strahota više nikada ne ponovi na ovim prostorima. Po povratku u Sveti Juraj slavili smo svetu misu na kojoj nas je biskupov tajnik sve poimence predstavio. Nakon večere krenuli smo put Senja zahvalivši se pritom župniku Milinu na srdačnoj dobrodošlici i toplom boravku u Sv. Juraju.

22. srpnja imali smo nešto dinamičniji raspored. Ujutro smo poslušali predavanje na temu Dan Gospodnji koju nam je prezentirao generalni vikar naše biskupije, mons. mr. Tomislav šporčić. Mons. šporčić pojasnio nam je značenje Dana Gospodnjeg za nas kršćane te nas izvijestio o protekloj godini na razini biskupije koja je nosila istoimeni naziv. U poslijepodnevnom dijelu programa posjetili smo Zavratnici i tamo se malo zadržali. Nakon malo odmora uz sunce i more krenuli smo u Karlobag gdje su nas dočekali oci kapucini na čelu sa gvardijanom fra Josipom Grivićem i karlobaškim župnikom fra dr. Stjepanom Bergovcem. Nakon kratkog obilaska samostana i crkve sv. Josipa, proslavili smo misu koju je predvodio o. Draženko. Za vrijeme večere fra Josip, gvardijan karlobaškog samostana uputio nam je par prigodnih riječi. Među ostalim rekao je da ne zatiremo svoj poziv po kojem nas Bog zove. "Naš put je križ, ponekad i pretežak, no tim križem dolazimo do konačne pobjede te do nagrade na nebu" – rekao je fra Josip. Osokoljeni ovim riječima krenuli smo natrag u Senj.

Slijedila je nedjelja i svečana misa u 10 sati u senjskoj katedrali. Misu je predvodio o. Draženko Tomić. Za vrijeme propovijedi svi bogoslovi i sjemeništarci predstavili su se pred punom katedralom i iznijeli svoja svjedočanstva o svom pozivu na njivu Gospodnju. Poslije mise podijelili smo se u manje grupice i krenuli u obližnje župe Krivi Put, Senjsku Dragu, Crni Kal i Vratnik koje opslužuju naši senjski svećenici. Željelo se s time pokazati našim bogoslovima da i te župe, mada s malo vjernika, postoje i žive svoju kršćansku vjeru.

U ponedjeljak, 24. srpnja susreli smo se sa Ordinarijem, mons. dr. Milom Bogovićem koji nam je imao predavanje o senjskim znamenitostima i Sakralnoj baštini. Prigodom obilježavanja 200. obljetnice senjskog sjemeništa posjetili smo i bivši franjevački samostan u kojem je sjemenište djelovalo sve do 1940. Popodne smo se uputili u naše biskupijsko marijansko svetište na Krasnom. Tom prilikom molili smo križni put i slavili misu u svetištu Majke Božje od Krasna.

25. srpnja bio je naš zadnji dan ovoljetnih kolonija. Završetak ljetovanja bio je predviđen na Udbini. Zašto baš na Udbini? Zato jer se 25. srpnja slavi kao dan sv. Jakova, ap., a drevna srednjovjekovna katedrala krbavskih biskupa koja se nalazi upravo na Udbini nosi njegovo ime. Ujedno , na taj dan obilježava se svečano osnivanje gospićko – senjske biskupije i ustoličenje njenog prvog biskupa Mile Bogovića. Uz koncelebraciju 10-tak svećenika, generalnog vikara mons. Tomislava šporčića, prepozita senjskog kaptola mons. Mile čančara te svih kanonika, misu je predvodio biskup, mons. dr. Mile Bogović. Poslije mise posjetili smo katoličko groblje koje je više od 60 godina bilo pod zemljom, preorano i obeščašćeno. Malo po malo Udbinjani su groblje doveli do prepoznatljivosti. Na groblju smo se molili za sve žrtve ratova i sukoba na tom području.

 

S time je naše ovogodišnje ljetovanje privedeno kraju. Usprkos velikim vrućinama, imali smo dinamičan i lijep program susreta, posjetili skoro sve župe našeg kraja i u zajedništvu bili molitelji kako za postojeća, tako i za buduća duhovna zvanja. Zato želimo potaknuti sve one koji osjećaju Božji poziv u sebi neka Ga slijede. Žetva je velika, a radnika malo. Molimo za radnike koji će svojim životom svjedočiti za Krista, katoličku vjeru i svoju domovinu Hrvatsku. Posebno se zahvaljujemo mons. Mili čančaru, župniku i dekanu senjskom koji nas je lijepo ugostio i primio te kroz svih pet dana bio brižan i susretljiv domaćin. Također se zahvaljujemo i domaćicama u kuhinji i župnom stanu. Hvala i biskupovom tajniku, o. Draženku Tomiću koji nas je vodio na ovom ljetovanju te kroz sve dane bio uz nas.

Bogoslovi i sjemeništarci naše biskupije

  1. Mario Vazgeč – završio studij u Rijeci, ovogodišnji kandidat za red đakonata, rodom iz Kaknja, župa Kraljeva Sutjeska, BiH
  2. Tomislav Stipić – 4. godina studija telogije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu, župa Senj
  3. Marinko Vladić – 3. godina teologije na teološkom fakultetu u Rijeci, rodom iz Prozora, BiH
  4. Dino Rupčić – 2. godina teologije u Rijeci, župa Sv. Juraj
  5. šimo Božić – 2. godina studija teologije u Rijeci, župa Korenica
  6. Josip šimatović – 1. godina teologije u Rijeci, župa Otočac
  7. Marko Kuburić – 3. razred Nabiskupske klasične gimnazije u Zadru, župa Udbina
  8. Anto Božić - 3. razred Nabiskupske klasične gimnazije u Zadru, župa Korenica
  9. Branimir Matešić – 2. razred Nabiskupske klasične gimnazije u Zadru, župa Udbina
  10. Krunoslav Brajdić - 1. razred Nabiskupske klasične gimnazije u Zadru, župa Ogulin
  11. Goran Vukšić – 1. razred nadbiskupske klasične gimnazije u Zadru, župa Udbina

Tomislav Stipić

  Vijesti - Sve