Plaški - proslava zaštitnice

Petak, 28. 7. 2006.

Trodnevnica uoči sv. Ane započela je na 16. nedjelju kroz godinu, 23. srpnja, podnevnom svetom misom koju su na vanjskom oltaru slavili fra Vice Blekić, franjevac trećoredac iz Ogulina, i plaščanski i saborčanski župnik fra Slavko Antunović. Lijepo i sunčano vrijeme pogodovalo je i većem broju vjernika, no oni koji redovito prakticiraju svoju vjeru, što uključuje i nedjeljne mise, sakramente i molitvu, i ovoga su se puta okupili oko Gospodnjeg stola. Fra Vice je, u duhu Godine Dana Gospodnjeg, govorio o važnosti nedjelje. Podsjetio je kako mnogi toga dana ostaju zakinuti za misu jer moraju raditi. “Problem rada trgovina nedjeljom neće riješiti vlast. Na nama je da tim ljudima omogućimo vrijeme za vjeru i obitelj. Nemojmo nedjeljom kupovati, pa ti ljudi neće biti uskraćeni za dan odmora”, poručio je fra Vice.

Pripreme za proslavu zaštitnice župe započele su nekoliko tjedana prije samog blagdana. U suradnji sa župnikom, članovi Organizacijskog odbora za proslavu sv. Ane pobrinuli su se za uređenje vanjskog oltara, kolače i piće i ostale stvari oko organizacije.

Lijepo je i slikovito govorio i o ostalim aktualnim temama u našem društvu, a njegove homilije vrlo su zanimljive upravo zbog velikog životnog iskustva koje ima. Primjeri običnih ljudi, citati i usporedbe čine njegove propovijedi razumljivijima i zanimljivijima.

Istoga je dana na stadionu NK Plaški održan i nogometni turnir na kojem su sudjelovale ekipe iz Saborskog, Tounja i Plaškog. Naši su nogometaši ponovno podbacili - i ove su godine ponovili prošlogodišnji uspjeh (?) - završili su na posljednjem mjestu. Prvi su Saborčani, a Tounjci su, unatoč svim naporima svojega župnika fra Slavena Mijatovića, završili na drugom mjestu. Nogometaši su se kasnije okupili u nekadašnjoj kuglani, uz hranu i piće, a dobroj atmosferi nije zasmetao ni ponovni sportski neuspjeh. No, pobjeda je, kažu, najmanje važna.
Drugi dan trodnevnice vjernici su se ponovno okupili na sv. misu na vanjskom oltaru, a fra Vice je propovijed posvetio obitelji i njezinoj važnosti u životu čovjeka.

U utorak, posljednjeg dana trodnevnice, najviše je riječi bilo o djeci. “I vi, mladi prijatelji, trebate biti prijatelji Isusovi”, poručio je. Ističući pozitivne i negativne primjere, mladim je vjernicima pokazao kako je život s Kristom i u Kristu onaj koji se u konačnici isplati, a ostali putovi, koliko god se činili lakima, vode u propast. “Sjećate li se kako je Isus govorio? Svojim je učenicima, kad su ga pitali tko će doći u Kraljevstvo Nebesko, rekao: 'Samo ako budete poput ove djece, ući ćete u Kraljevsko Nebesko!'” Uoči blagdana, vjernici su se imali prilike ispovjediti.

Središnju svetu misu na sam blagdan sv. Ane, majke Bogorodice Marije, predvodio je gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović, koji nastoji, kad god može, posjetiti našu župu. Tako je prošle godine ovdje podijelio Potvrdu, a pretprošle je također bio na proslavi sv. Ane. Župnik je već najavio kako bi biskup trebao pohoditi Saborsko 10. rujna, kada bi trebao blagosloviti nove postaje križnoga puta.

Biskupa su pozdravili Mara Malbašić i Željko Mačić, koji su se kratko osvrnuli i na 60-te i 70-te godina prošloga stoljeća, kad su na ruševinama crkve u Plaškom katolici iz susjednih župa slavili misu na blagdan sv. Ane.

U homiliji, biskup je govorio o životu sv. Ane. Iako se o njoj malo zna, pa čak ju ni Sveto pismo ne spominje, njezin primjer treba poslužiti svim roditeljima. Svoju kćer bez istočnoga grijeha začetu odgajala je u duhu straha Božjega i ljubavi. Sveti Joakim i Ana bili su dostojna obitelj Majci Božjoj - srž je to biskupova osvrta na svetičin život.

Govoreći o našoj župi, i ovu je priliku iskoristio kako bi zahvalio hercegovačkim franjevcima te izrazio radost što je misi nazočan i fra Robert Jolić, nekadašnji župni vikar. Upravo njegov članak o povijesti župe Plaški bit će uskoro objavljen, i poslužit će svima zainteresiranima da bolje upoznaju prošlost ove župe. Iduće se godine obilježava dvjestota godišnjica uzdignuća kapelanije Plaški na čast župe, a 1835. sagrađena je ovdje crkva sv. Ane, koja je ponovno nakon II. svjetskoga rata obnovljena krajem 70- ih godina. “Nadajmo se da su najteža vremena iza nas, ali u svim vremenima, trebamo živjeti kao kršćani”, poručio je biskup.

Biskup je naglasio i ulogu obitelji, kojoj je svoje obraćanje hrvatskim biskupima za pohoda ad limina apostolorum (apostolskim pragovima) posvetio i papa Benedikt XVI. Koristeći citate Svetoga Oca iz njegove homilije održane u Valenciji na V. svjetskom kongresu obitelji, mons. Bogović podsjetio je kako nitko ne može nadomjestiti obitelj. “Unatoč svim školama koje čovjek završi, ukoliko nije završio obiteljsku školu, ne može biti potpuno izgrađena osoba”, rekao je biskup i pozvao roditelje da s pažnjom i u duhu kršćanstva odgajaju svoju djecu. “Nema ni jedne institucije koja može nadomjestiti obitelj. Ona je onaj temelj iz kojeg počinjemo. Nemojmo zaboraviti trud naših majki, koje su nas, poput sv. Ane, odgajale”, rekao je biskup. Citirao je i Papu, koji je rekao kako su djedovi i bake “sjećanje naših obitelji” i čimbenici koji ju obogaćuju. “Odnos prema obitelji pokazatelj je kakvo je društvo. Ako društvo cijeni obitelj, brani ju i podupire, onda možemo reći kako je to društvo zdravo”, komentirao je biskup.

Misno su slavlje pjesmom uveličali članovi zbora župe Sv. Križa iz Ogulina, a jedan je njihov član izveo i psalam. Osim njih, iako u malom broju, misi su nazočili i vjernici iz Oštarija i Cerovnika te nekoliko redovnica.

Pričest je, uz biskupa, podijelilo nekoliko svećenika. Na kraju mise, župnik je izrazio nadu kako će iduće godine svetu Anu Plaščani, uz biskupovu nazočnost, slaviti na katoličkom groblju, kraj crkvice sv. Ante. Katoličko groblje svakako je potrebno ovdašnjim vjernicima kojih ima nešto manje od tisuću, a sada svoje pokojnike pokapaju na grobljima u Josipdolu i Ogulinu. Župnik se zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji proslave, fra Vici što je predvodio trodnevnicu te biskupu koji je ponovno ovdje, sa svojim vjernicima, u Plaškom.

Vlč. Mate Pavlić prisjetio se pjesme koju su hodočasnici svetoj Ani pjevali prije dvadeset, trideset godina. Zajedno s vjernicima, ponovno je zapjevao, a pjesmom su svi pozvali sv. Anu da ih i dalje zagovara pred Gospodinom. Nakon završnog blagoslova župljani i njihovi gosti okupili su se kako bi kušali kolače i osvježili se uz sok. Ane. Anke, Ankice i Anice primile su mnoštvo čestitki u povodu imendana, a na kraju nam preostaje da i mi izrazimo nadu, kako ćemo zajedničkim naporima, radom i trudom, iduće godine konačno dobiti katoličko groblje i crkvicu posvećenu sv. Antunu Padovanskom, koji je bio zaštitnikom kapelanije u Plaškom.

  Vijesti - Sve