Molitveno bdijenje za duhovna zvanja u katedrali u Gospiću

Subota, 10. 5. 2014.

Ovo je prisutne uvelo u molitvu klanjanja, uz čitanja o pozivima osoba u Starom i Novom zavjetu koji su osjetili Božji poziv i odazvali se. Često su ti pozivi bili iznenadni, neočekivani. Nakon čitanja u molitvenoj tišini Božja riječ je poticala i osvijetlila svakog osobno, otkrivala stranputice i padove, ali i ljepotu susreta i zajedništva s Bogom.
Praksa pokazuje kako je mnogima teško moliti jer nemaju iskustva ni obiteljske, ni zajedničke molitve u župi. Isus je molio s učenicima, poučavao ih molitvi i poticao na molitvu: "Ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima" (Mt 18,19-20).
Ovakvi molitveni susreti trebali bi dolaziti iz potrebe duše i srca koje ljubi Isusa i želi se s njime susresti, s njime razgovarati. Sestra koja je svjedočila svoje zvanje rekla je da je Božji poziv otkrila u molitvi. Željeli bismo da nam molitve za novim duhovnim zvanjima brzo urode plodovima, tj. onima koji se odazivaju. Duhovno zvanje ima, međutim, jedan dulji proces od poziva - odaziva do rasta i ulaska u zaručnički odnos ljubavi s Kristom.
Molitva za zvanja trebala bi svakako biti na liniji poziva sv. Pavla - „ Bez prestanka molite!" (1 Sol 5,17) - a ne samo prigodom Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja. Nađimo svakog dana trenutke za osobnu molitvu. Dopustimo da nam molitvu vodi Duh Sveti koga nam je Otac poslao u Isusovo ime. On će nas poučavati o svemu i dozivati nam u pamet sve što nam je rekao (Usp. Iv 14,26).

  Vijesti - Sve