Na blagdan Krista kralja obilježeno 80 godina nazočnosti franjevaca u Ogulinu

Nedelja, 26. 11. 2017.

Provincijal se na početku mise podsjetio najznačajnijih trenutaka proteklih 80 godina djelovanja franjevaca u gradu podno Kleka. „Naš dolazak u Ogulin bio je 1937. godine na molbu tadašnjeg župnika, prečasnog Dragutina Kukalja, a prvi fratri koji su došli u rujnu 1937. bili su o. Josip Dujmović – prvi gvardijan i o. Pavao Badurina. Iste godine, 14. listopada, blagoslovljeni su samostan i prva kapelica - uz glavni ulaz, u sobi s lijeve strane, na uglu kuće. Blagoslov je obavio župnik Dragutin Kukalj. Kapelica je posvećena Kristu Kralju. Gospodarska zgrada je kasnije preuređena u novu, sadašnju kapelu koja je blagoslovljena 19. rujna 1938.; blagoslovio ju je senjsko-modruški biskup dr. Viktor Burić. Od tada do danas, dakle tijekom osamdeset godina, ova je kapela bila mjesto na kojem su fratri i vjernici molili i slavili Gospodina. U tom razdoblju dogodila su se dva rata - Drugi svjetski rat i Domovinski rat, mnoge poplave, bolesti i razne druge poteškoće. Ovdje su fratri živjeli svoju redovničku karizmu kao pokornici, skromno, jednostavno i oskudno, ali uvijek predano i iskreno služeći Gospodinu, mjesnoj Crkvi i narodu.

Od 1940. fratri vode Đački konvikt, pedesetih godina samostan preuzima brigu za posluživanja župe Tounj i Kamenicu. Ovdje je 8. prosinca 1941. godine osnovano i do danas djeluje bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda. Osim što je župnik Kukalj povjerio fratrima brigu oko Katoličke mladeži, Katoličke akcije, križara i druge aktivnosti, fratri su pomagali u mnogim župama, a posebno u: Oštarijama, Josipdolu, Plaškom, Saborskom, Gospiću, Vrbovskom, Ravnoj Gori i Delnicama. U vrijeme Domovinskog rata bili su na raspolaganju izbjeglicama i prognanicima na Bjelolasici. Djelovali su i u mnogim drugim mjestima Ličko-senjske i Karlovačke županije i Gospićko-senjske biskupije.
Fratri su vodili i bili duhovnici sljedećih društava: Hrvatska katolička žena, Djevojačkog društvo, Počasna straža Srca Isusova. Bili su bolnički kapelani i duhovnici u bolnici, ispovjednici i duhovnici časnih sestara milosrdnica, vjeroučitelji u školama i vojni kapelani. Jednostavno govoreći značili su mnogo za cijeli ovaj kraj. Zajedništvo i poslanje koje se s Isusom ovdje ostvarilo i koje se danas ostvaruje ne svršava, nego se i po nama nastavlja u našem životu, u našim obiteljima, radu , jer u nama živi Isusov Duh i ljubav. Isus, naš Kralj, poziva nas na dubinu vjere koja izlazi iz njegova Kraljevstva. On je naš Kralj, koji u tajni križa poručuje kako se gradi i ostvaruje vječnost i Božje Kraljevstvo. Budimo svjesni da naš život i naše djelovanje imaju svoju veličinu ukoliko su uključeni u Kristov križ i euharistiju, koja je temelj našeg duhovnog života, života naših fratara i vjernika koji su ovdje zajedno s njima na istom Izvoru crpili snagu svoje vjere i navješćivali Kristovo Kraljevstvo. Uvijek zahvaljujemo Kristu Kralju za njegovu prisutnost (u prošlosti i sadašnjosti), zahvaljujemo mu što nas prati na životnom hodu prema budućnosti i vječnosti. Dok slavimo obljetnicu djelovanja ovog samostana i naše redovničke zajednice u Ogulinu, molimo i za sve pokojne fratre koji su živjeli i radili u ovom samostanu i ovim krajevima.“

Nažalost, odlukom kapitula franjevaca trećoredaca glagoljaša budućnost samostana je upitna zbog nedostatka redovničkih zvanja i odlaska postojećih kadrova u samostane s većim pastoralnim prioritetima. Nakon mise brojni vjernici zadržali su se na agapeu sa svećenicima u dvorištu i prostorijama samostana.

og trecoredci 2

  Vijesti - Sve