Nedjelja Krista Kralja s gostima iz Tanzanije, Slovenije i Bosne i Hercegovine

Nedelja, 26. 11. 2017.

Danas, na nedjelju Krista Kralja, obilježava se kraj crkvene godine, jer je već slijedeće nedjelja prva nedjelja Došašća. Očekivan je dolazak hodočasnika iz Slovenije sa svojim đakonom Brankom koji je po majci iz Desmerica potomak ovoga kraja. Došao je đakon Branko, a s njime i veći dio župnoga zbora, te nešto znatiželjnika, tako da ih je bilo skoro pun autobus.
No međutim, ulaskom u crkvu, prije početka mise vidjela se jedna glava koja je svojom frizurom i statusom svećenika privlačila pozornost djece i mladih, to je bio don Velimir Tomić, misionar u Tanzaniji, inače svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije. S druge strane ulaza mogli smo vidjeti časnu sestru koja je priređivala neke knjižice, nešto za podijeliti, a nešto za prodaju, to je bila s. Svjetlana Rezo, trenutno u Travniku s "kartom u džepu" za Kinu. A sa zadrškom može se reći da je četvrto iznenađenje bio župni zbor župe Podzemelj iz slovenske biskupije Novo Mesto. Nije iznenađenje njihov dolazak, već izvrsna kvaliteta pjevanja, a još kada su zapjevali Divo Majko na hrvatskom jeziku u svojoj obradi, oduševljenju nije bilo kraja. Svi su odamh primjetili kako u ovom zboru ima mnogo muškaraca s većim brojem onih mlađe dobi. Tako i peto iznenađenje, tj. gost, general Lukić koji je bio u pratnji don Velimira, nije novo lice u ovoj župi, vidjeli smo ga pred oko mjesec dana.
Jako lijepo iskustvo na nedjeljnoj svetoj misi gdje je preko sat i pol prošlo kao u jednom trenu. Druženje se nastavilo do kasnih popodnevnih sati. Iza mise ostvaren je posjet Zavičajnom muzeju u Ogulilnu, a povratak uz panoramski razgled jezera Sabljaci i mjesta uz cestu.

Na samom oproštaju od gostiju priopćeno je da postoji želja nastavka druženja ove dvije župe. Oštarci će nastoajati po svoji predstavnicima sudjelovati na Mladoj "Novoj" misi đakona Branka negdje u srpnju, a namjera je da gosti, Branko i zbor, iz Slovenije dođu na nedjelju bolesnika koja se održava nedjelju iza Velike Gospe, kada će đakon Branko već biti svećenikom.  Gosti iz Slovenije između sebe su prikupili i uručili novčani dar za misionara u Tanzaniji i potrebe misije koju vodi don Velimir. Dar koji su namijenili za župu Domaćina, župnik pop Ante je samo prebacio do ruku don Velimira.

Druženje je završilo izvrsnom izvedbom klapske pjesme Ružo moja u izvedbi muškog dijela župnoga zbora iz župe Podzemelj. 

ostarije skupna

  Vijesti - Sve