Na svjetski dan bolesnika s bolesnicima i osobljem gospićke bolnice

Petak, 12. 2. 2016.

U svojoj homiliji biskup Bogović je između ostalog poručio:“ Svjetski dan bolesnika povezan je s Gospom Lurdskom a u Lurdu su po zagovoru Majke Božje mnogi bolesnici ozdravili. Papa u svojoj poruci za ovaj dan stavlja u središte zagovor Majke Božje. Zato je izabrao čitanje evanđelja o čudu u Kani Galilejskoj gdje je Isus na moljenje Majke Božje učinio čudo.
Marija je pokazala osjetljivost za nevolju u kojoj su se mladenci našli. Eto tu osjetljivost očekuje i bolestan čovjek. Znati to dobro pročitati vrhunac je ljudskosti. Zato se govori da se za rad s bolesnicima ne traži samo znanje nego da je to poziv. Svaka bolest je također iskušenje i životna kriza. Kao i svaka druga kriza može roditi urušavanjem sustava, a može uroditi usavršavanjem.

Papa poručuje: Bolest, posebno ako je riječ o težoj bolesti, uvijek dovodi ljudsku egzistenciju u krizu i sa sobom nosi dublja pitanja. Prva čovjekova reakcija može ponekad biti pobuna: zašto se to dogodilo upravo meni? Može osjetiti očaj, misliti da je sve izgubljeno, da ništa više nema smisla... U tim situacijama, vjera u Boga je, s jedne strane, stavljena na kušnju, ali istodobno može otkriti sve svoje pozitivne potencijale. Ne zato što vjera daje da nestane bolest, bol ili pitanja koja oni sa sobom nose, već zato što nudi ključ kojim možemo otkriti najdublji smisao onoga što proživljavamo; ključ koji nam pomaže vidjeti kako bolest može biti put koji će nas dovesti bliže Isusu koji hodi uz nas, noseći križ. I taj ključ nam daje Majka, Marija, koja je osobno iskusila taj put.
Da završim Papinim riječima: Svaka bolnica ili lječilište može biti vidljivi znak i mjesto za promicanje kulture susreta i mira, gdje iskustvo bolesti i patnje, kao i profesionalna i bratska pomoć, pridonose prevladavanju svih granica i svih podjela. Papa je i ovdje mislio o potrebi svjetskog i crkvenog zajedništva. I mi se uključimo u njegovu molitvu na putu prema susretu s moskovskim patrijarhom. Molitva iz bolnica ima posebnu snagu.

gs bolnica

  Vijesti - Sve