Na Udbini 15. svibnja 2021. središnja komemoracija žrtava Bleiburške tragedije

Petak, 16. 4. 2021.

Na Udbini 15. svibnja 2021. središnja komemoracija žrtava Bleiburške tragedije

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je 15. travnja u Zagrebu radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnoga bleiburškog voda o obilježavanju središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta, priopćeno je iz Hrvatskoga sabora.

Kao i prijašnjih godina, Hrvatski sabor pokrovitelj je i ovogodišnjeg obilježavanja središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta. U svezi s tim, predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković razgovarao je s vojnim ordinarijem u RH Jurom Bogdanom, gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem, generalnim tajnikom HBK dr. Krunoslavom Novakom  i  nacionalnim ravnateljem Dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem te predstavnicima Počasnoga bleiburškog voda Milanom Kovačem i Božom Vukušićem.

Sudionici sastanka razgovarali su o ovogodišnjem obilježavanju središnje komemoracije te definirali program događaja. Vodeći računa o složenoj epidemiološkoj situaciji, komemoracija će se održati 15. svibnja, na sličan način kao i prošle godine.

Prema programu, predviđeno je polaganje vijenaca i molitva na Lojbaškom polju kod Bleiburga u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji, polaganje vijenaca i odavanje počasti žrtvama kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj i misa koja će se služiti u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini, sukladno prijedlogu Hrvatske biskupske konferencije.

Zaključno, sugovornici su se složili kako će u idućem razdoblju, prateći razvoj epidemiološke situacije, preciznije razraditi cjelokupni program obilježavanja komemoracije te o tome pravodobno izvijestiti javnost, priopćeno je iz Hrvatskoga sabora.

 

preuzeto: IKA

  Vijesti - Sve