Obitelj u medijima

Ponedjeljak, 18. 5. 2015.

Sudionike susreta njih dvadesetak među kojima i biskupa gospićko-senjskog Milu Bogovića na početku je pozdravio predsjednik Odbora za medije Gospićko senjske biskupije mons. Mile Pecić koji je istaknuo da su mediji nezaobilazno sredstvo u službi evangelizacije, posebno u malim sredinama. Član odbora za medije Zvonko Ranogajec dao je zatim osvrt na predavače i teme prethodnih osam susreta.

Glavna predavačica dr. Suzana Vrhovski Peran govoreći o temi „Mediji i obitelj" ukazala je na činjenicu da je obitelj mjesto gdje se uči komunikaciji a da su mediji promijenili zadnjih desetljeća dnevni red i odnose u obitelji, potkrepljujući to nizom rezultata znanstvenih istraživanja. Mediji među kojima dominira televizija unose u naše živote stereotipe, nasilje, pornografiju i reklame.

Crkva kroz svoje medije djeluje u službi ljudskog dostojanstva uz jasno etičko prosuđivanje. Mediji su značajno sredstvo u evangelizaciji, u funkciji su dijaloga, i promicanja istine i pravde, no nažalost čitanost im je vrlo malena. Vrlo je značajna medijska pismenost odnosno osposobljavanje obitelji da shvate da mediji nisu samo za zabavu, zaključila je dr. Vrhovski Peran iznijevši frapantan podatak da današnje dijete godišnje provede 1100 sati u školi a čak 1900 sati ispred različitih medija. Dr. Vrhovski Peran ipak je na kraju iznijela optimističku misao da nema straha za djecu ako je odgoj i nadzor od strane obitelji primjeren.
Slijedila je diskusija u kojoj je biskup Bogović ukazao na značaj izgovorene riječi i problematiku depersonalizacije u komunikaciji. Ukazao je na značaj isticanja pozitivne inicijative i potrebe da im se pomaže u rastu. U raspravi su sudjelovali don Anđelko Kaćunko i župnik i dekan udbinski mons. mr. Tomislav Rogić, a uz njih susretu su nazočili i slunjski dekan mr. Antonio Čutura i Gospićki dekan mons. Mile Čančar.

  Vijesti - Sve