Obiteljska škola riječima sudionika

Srijeda, 24. 10. 2007.

Predavanje vezano za Bibliju održao je  mr.sc. Tomislav Rogić, bibličar. Govorio je  o  bogolikosti čovjeka bez kojega nema ljudskog  dostojanstva, ravnopravnosti  spolova i prokreacije  - rađanju novoga života. Svrha braka je  hod u  dvoje, uzajamnost, a zatim dolazi novi život. Brak je sakrament, jer Bog je tako objavio. Supružnici se svakodnevno posvećuju.

U radionicama smo otkrivali preko čitanja iz Evanđelja  naše sadašnje poteškoće u  braku. Npr. Ev. Marko 1 (40-45). Govori o gubi koja danas predstavlja čovjekove mane koje moramo otkrivati u svojoj nutrini.

U nedjelju smo slušali predavanje gospođe Lahorke Jurčić, prof. psiholog na temu „Prilika za  zrelost, poziv na svetost“ .

Govorila nam je o intimnim procesima u braku i doživljaju bračne kvalitete. Najvažnija je bračna odanost i bračna komunikacija. Uz nasilje,  preljub je  najpogubniji za brak. Zanimljive su predrasude o preljubu: Svi su nevjerni; preljub oživljava potrošeni brak; brak ni prije preljuba nije valjao; preljub garantira fantastičan seks; brak koji je završio preljubom ne može natrag. Nakon toga osoba ostaje sama i jadna. Isus je javno osudio grijeh, a sačuvao dostojanstvo osobe. Kao osobe  mijenjamo se i  sazrijevamo pa tako i brak se  mijenja i sazrijeva. Brak ima svoje podrijetlo u Bogu u otajstvu jedinstva u Trojstvu, a svojim prvim čudom na svadba u Kani, na Marijin zagovor, Isus pokazuje koliko je važan brak u Božjim očima. Normalna je  kriza srednje dobi. U krizi progovara Bog. Cilj krize je  pronaći  izgubljenu drahmu, pronalaženje svog izgubljenog identiteta,  i oslanjanje na Božji plan. U Bibliji postoje  arhetipovi muškaraca i žena iz kojih možemo učiti o nama samima.

Svetu misu u nedjelju predvodio je Biskup mns.Ivan Devčić, a cijelo vrijeme s nama je  bio i u subotu misu predvodio vel. Ivan Nikolić. Djeca su nas tako obradovala svojim zanimljivim nastupom koji zahvaljujemo njihovim voditeljima koji su u kratkom vremenu s  njima puno postigli.

Terezija  Užarević

  Vijesti - Sve