Potpisan ugovor o gradnji crkve u Srbu

Srijeda, 31. 5. 2023.

Potpisan ugovor o gradnji crkve u Srbu

Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba,  koji su 2001. kao izbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske  i sakramentalne potrebe. Sada se sv. misa služi u Domu kulture koji  je u vlasništvu općine Gračac a kojem ista plaća sve režije i zbog toga smo od srca zahvalni. Gospićko-senjska biskupija kupila je zemljište u Srbu gdje će se graditi buduća kapela. U zgradi Biskupskog ordinarijata u Gospiću potpisan je 26. svibnja 2023. godine ugovor između Gospićko-senjske biskupije i građevinskog poduzeća G.P.V. Građenje d.o.o  iz Gospića o gradnji crkve u Srbu. 
Vrijednost ugovorenih radova iznosi,  470.954,78 EUR-a s PDV-om. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci od dana potpisa ugovora. 
Prema projektu, poduzeća MPV d.o.o. iz Zagreba,  uz crkvu u podrumskom dijelu nalazi se i dvorana  za pastoralne susrete koja će služiti i za društvena događanja. 
Izgradnjom  crkve  prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu,  dobit će  doličan bogoslužni prostor za  vjerske potrebe. 
Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u II. sv. ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva, župni stan spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici ove župe, njih oko dvije tisuće vjernika morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, i na žalost još do danas njihovi potomci to pravo povratka nisu ostvarili. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu. 
 
Pozivamo sve vjernike i ljude dobre volje da molitvom i vlastitim mogućnostima uključe se donacijom u ostvarenje ovog projekta na duhovnu  dobrobit ovog malobrojnog Božjeg puka. Svim darovateljima, u ime Gospićko-senjske biskupije i u ime vjernika katolika u Srbu, od srca zahvaljujem na svakoj Vašojj donaciji.
Broj žiro računa na koji se može izvršiti uplata s naznakom za gradnju crkve u Srbu je:
GOSPIĆKO SENJSKA BISKUPIJA-EKONOMAT
Senjskih žrtava 36,  5300 Gospić 
HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT  PBZGHR 2X. (za gradnju crkve u Srbu) 

Biskupski ordinarijat Gospić

Galerija fotografija

Potpisan ugovor o gradnji crkve u Srbu
Potpisan ugovor o gradnji crkve u Srbu
Potpisan ugovor o gradnji crkve u Srbu
 
  Vijesti - Sve