Predbožićni susret svećenika u znaku obitelji

Ponedjeljak, 18. 12. 2017.

Na početku susreta u ordinarijatu svećenike i goste-predavače pozdravio je generalni vikar Marinko Miličević. Napomenuvši da je u biskupijskoj Godini obitelji ciljano izabrana tema „Sveta nazaretska obitelj i poziv na svetost suvrjemene obitelji" predstavio je izlagače dr. Petra Krešimira Hodžića, voditelja Ureda HBK za život i obitelj, i njegovu suprugu Rafaelu Mrđen-Hodžić. Oni su u sažetu i zanimljivu izlaganju uz video prezentaciju, iznoseći i konkretne zgode iz života vlastite obitelji, temu obradili u tri dijela. U prvom dijelu, pod naslovom „Više od božićne kugle", predočili su koliko je Sv. obitelj bliska svakoj obitelji i svakoj osobi te kako neizmjerno nadilazi tradicionalni ukras „božićne kugle". Stoga je i svrha toga izlaganja bila da svećenicima bez vlastite obitelji koji odgajaju obitelji u svojoj župi, obiteljski ljudi približe prenošenje otajstva Sv. obitelji, kao izvorne 'kućne crkve' u koji se moraju zrcaliti sve kršćanske obitelji, u konkretan svakodnevni život.
Drugim dijelom izlaganja, pod naslovom „Isus u središtu", supružnici Hodžić istaknuli su što je svetost Sv. obitelji i kako je ona „oživljena Duhom Svetim, duhom ljubavi" te kako je njezina svetost „ona ista na koju smo pozvani i za koju smo posvećeni u našem krštenju". Nju su na jedinstven način pozvani živjeti svećenici po sakramentu sv. reda, a kršćanski supružnici po sakramentu sv. ženidbe, pri čemu im je Sv. obitelj kao zrcalo. Gledajući u nju od nje učimo kako se razvijati u krepostima i kako svladavati izazove, bez kojih nije bila ni Sveta obitelj, a današnje kršćanske obitelji izložene su mnogim kušnjama i teškoćama.
Upravo je treći dio izlaganja, „U školi Svete obitelji", nastojao biti konkretna uputa za nasljedovanje Sv. obitelji, koje, istaknuli su predavači, „ne smije ne smije biti ograničeno na moralnu dimenziju u vanjskom ili perifernom smislu već mora biti utemeljeno u shvaćanju intimne bliskosti otajstva Svete obitelji sa svakom kršćanskom obitelji. U tomu smislu Sveta obitelj jest dar, ali kao uzor ujedno predstavlja i zadaću." Stoga se, naglasili su supružnici Hodžić, „valja preispitati stavljamo li Svetu obitelj u žarište našega doma? Povjeravamo li joj sami sebe i svoje obitelji i nastojimo li oponašati njen život u svetosti u našoj obitelji svojstvenim prilikama u kojima živimo?" A za uspjeh u tome predavači su istaknuli neke „praktične upute i savjete" odnosno „pohađanje škole svetosti kod Svete obitelji". Na kraju su predavači naveli stožerne točke te „škole": oslanjati se na molitvu, odvažno/čvrsto vjerovati, težiti čistoći srca, štititi svoj dom i obitelj. Ljubiti i Povjeriti sebe i svoju obitelj Svetoj nazaretskoj obitelji, dva su posljednja stožera „škole" Sv. obitelji koja su naveli predavači, naglasivši da molitva čini temelje života Kristovih učenika u zajedništvu sa svima svetima pa „nema boljeg puta da se ima Svetu obitelj u srcu svoga doma od toga da sami sebe i svoje obitelji po molitvi stavimo pod zaštitu Svete obitelji". Podsjetili su kako je to učinjeno za sve hrvatske obitelji na Prvom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Zagrebu 2011., ali i na primjer pape Franje kada je biskupske sinode o obitelji povjerio zagovoru Svete obitelji.

Slijedila je dinamična rasprava, u kojoj su također dotaknute teme „nasilja u obitelji", tzv. Istanbulske konvencije, demografske katastrofe hrvatskoga naroda, a uz to je dodatno opisan sadržaj dokumenta HBK o majčinstvu, budući da je Rafaela Hodžić u dijelu izlaganja navela teškoće koje je zapisala majka sv. Male Terezije, koja je sa svojim suprugom prvi bračni par proglašen u Crkvi svetim.

Potom je biskupijski povjerenik za obiteljski pastoral mons. Tomislav Šporčić dao pregled događaja u biskupiji koji su bili namijenjeni obiteljima te je iznio niz prijedloga i tema za buduće obiteljske susrete na biskupijskoj, dekanatskoj i župnoj razini.

Prije nego je kancelar vlč. Mišel Grgurić dao nekoliko važnih obavijesti, a generalni vikar zaključio susret, biskup Zdenko Križić uputio je svećenicima svoju božićnu čestitku, davši nekoliko pastirskih uputa te korisnih upozorenja za konkretan život. Navodeći riječi pape Franje iz nagovora svećenicima o „obilježjima bez kojih nema pravog svećenika", istaknuo je kako je svećenik čovjek vjere, čovjek žrtve, čovjek molitve i euharistije te je poglavito istaknuo opasnost „hranjenja častima i pohlepe za novcem", kao i života bez žrtve i molitve. Biskup je svoj nagovor zaključio čestitkom svećenicima.

  Vijesti - Sve