Predstavljena knjiga biskupa Bogovića Lika i njezina Crkva-nuncij D’Errico biskupu uručio poruku pape Franje

Petak, 18. 7. 2014.

Uz katedrali zbor iz Gospića koji je bio zadužen za umjetničko-glazbeni dio predstavljanja knjige, moderator skupa bio je don Anđelko Kaćunko, a uz čelnike Gospića i Ličko-senjske županije predstavljanju je nazočio i nuncij u RH nadbiskup Alessandro D'Errico. Predstavljači knjige bili su povjesničar dr. Milan Kruhek, sveuč. profesor dr. Ante Bežen, ravnatelj DAG prof. Ivica Mataija i sam biskup.
Dr. Milan Kruhek povijesničar i jedan od eksperata za srednjovjekovnu povijest Like i Hrvatske istaknuo je poseban značaj biskupa kao povjesničara koji povijest spoznaje u samom prostoru terenskim obilascima, što je od njega i sam naučio. Knjiga predstavlja sintetski pogled na značaj Crkve u Hrvata, a za znanstvenike se postavljaju tri dodatne teme vezane za oslobađanje Like od Turaka 1689. godine koje treba istražiti, lički Vlasi, ponovna uspostava krajiške kontrole i ponovna uspostava Crkve u Lici.

Dr. Ante Bežen hvali knjigu jer je ukazala da je Lika najranjiviji dio Hrvatske, što je biskup uočio i pripomogao da Crkva među prvima revitalizira Liku nakon komunističkog razdoblja i Domovinskog rata. Izgradivši CHM biskup je pokazao i da devastirana Lika može dati doprinos nacionalnoj stvari. Ivica Mataija navodi da je povijest Crkve neraskidivo vezana i za povijest Like koja je bila dosta fragmentirana. Ova knjiga popunjava dosada neistražena razdoblja.

Sam autor biskup Bogović je podsjetio da je motiv za pisanje knjige bio da se na jednom mjestu nađu do sada objavljivana poglavlja o povijesti Crkve u Lici u Kani njih 9 te uz kasnije napisano poglavlje o pravoslavlju u Lici je dodao tri nova, o nastanku biskupije, o 6 posebnih župa koje simboliziraju lički prostor te ratnim zapisima i stradanjima. Motiv i izazov za ukoričenje tih članaka bio je jubilej zlatomisništva a još mu ostaje zadatak i povijest Crkve na Kordunu.

Nuncij D Errico se zatim obratio biskupu izrazivši svoje oduševljenje njegovim radom kao povjesničara koji pokazuje ljubav za svoj kraj ali i kao biskupa s doprinosom u pastoralu a posebno Komisije za martirologij zbog čega mu je osobno došao iskazati povjerenje. Tom prilikom mu je uručio pisanu poruku pape Franje kojim izražava poštovanje samom biskupu vezano za njegov rad povodom 50 godina misništva i 15 godina biskupstva kao i posebni papinski blagoslov svećeništvu i narodu biskupije. Nuncij je izrazio žaljenje da radi godina treba razmišljati o njegovu nasljedniku što će biti za svakog vrlo delikatan zadatak. Na kraju je izrazio zahvalnost nuncijature za sve učinjeno od strane biskupa i na institucije koje je biskup stvorio zadnjih 15 godina u Crkvi u Lici.
Tijekom popodneva nuncij D Errico je zajedno s kancelarom biskupije mr. Marinkom Miličevićem obišao katedralu Navještenja BDM u Gospiću kao i ostale Crkvene objekte.

  Vijesti - Sve