Predstavljena knjiga “Rivellijeva zavjera laži. Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska pravoslavna Crkva”

Utorak, 15. 12. 2015.

Na početku su prisutne pozdravile, u ime županijskih i gradskih vlasti predsjednica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Valentina Bublić i zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić.
O knjizi je najprije govorio biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović te istaknuo važnost objavljivanja knjige upravo u vrijeme kada se pojavila zbunjenost i nejasnoća oko kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Podsjetio je da je na zasjedanju zaklade "Pro Oriente" iz Beča 1998. predloženo da se obradi tema o ulozi zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu, odnosno razložnost njegova proglašenja blaženim. No, skup nije nikada održan, niti je dano obrazloženje zašto.
Osvrnuvši se na uspostavljanje zajedničke komisije Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve, istaknuo je kako nas to ne treba zabrinjavati, ako se uz uključenje viših i službenih čimbenika kvaliteta razgovora doista digne na višu razinu.
Podsjetio je na izjavu biskupa HBK o procesu kanonizacije u kojoj se, između ostalog, navodi kako biskupi znaju da blaženog Stepinca ne treba posebno braniti jer to čini njegova svetost, ali je na nama učiniti sve da ta činjenica zasja jače te da se uklone sve poteškoće koje opterećuju odnose među Crkvama i narodima. Biskup je naglasio da je Rivelli autor knjige koja na međunarodnu scenu prenosi laži protiv kardinala Stepinca potkrijepljene starim i lažnim dokazima. Mons. Batelja je dobar dio svog radnog vijeka posvetio istraživanju istine o bl. Stepincu i zato je mogao kompetentno ukazati na opasnosti nekih međunarodnih "stručnjaka". Budući da je u Bateljinim knjigama sadržana glavnina dokaznog materijala za proglašenje svetim Alojzija Stepinca, čime se obilno koristila Kongregacija za proglašenje svetih, smatramo kako je inicijativa Svete Stolice da se srpsko-pravoslavna strana upozna s tom građom korisna u smislu da se donese ispravna slika o budućem svecu koju Batelja argumentira iz Stepinčevih djela i potkrjepljuje izvornom građom. Dokazi s montiranog procesa koje je komunistički sud u listopadu 1946. godine koristio protiv Stepinca i u doba komunističke vlasti lažni su. Stoga je dobro istinu osvijetliti istinitim dokazima. Treba voditi računa da je kod pravoslavaca i kod Srba stvorena takva slika o Stepincu i o Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu, pa će se kroz debele naslage laži i manipulacija teško doći do istine. No, to nas sili na dodatne napore da se krene u osvjetljavanje istine. Loše bi bilo kada bismo zbog teškoća na putu prema istini odustali od hoda naprijed. Na tom putu ova knjiga je dobar vodič, zaključio je biskup Bogović.
O Stepincu i njegovu dobu u Gospiću govorio je prof. Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću ističući da ni danas napadi na Stepinca nisu ništa manji nego za njegova života i da Batelja razlučuje laži o Stepinčevu životu.

Na kraju se okupljenima obratio i sam autor knjige mons. dr. Juraj Batelja. „Kao postulator u postupku proglašenja svetim bl. Alojzija Stepinca osjećam odgovornost da pred crkvenom i svjetovnom javnošću progovorim o izvoru kleveta u kojima se u posljednje vrijeme i dugi niz godina sustavno ocrnjuje svijetli lik bl. Alojzija Stepinca. Priznajem, nemoguće je obrazložiti sve optužbe kojima talijanski autor Marco Aurelio Rivelli ocrnjuje časni lik blaženog Stepinca, ali i hrvatskog naroda u cjelini. Sadržaj moje knjige je odgovor na lažne tvrdnje gospodina Rivellija u odnosu na nadbiskupa Stepinca", rekao je dr. Batelja. Istaknuo je kako dokumenti prikazani i navedeni u ovoj knjizi dokazuju da je nadbiskup Stepinac pravovremeno, hrabro i razgovijetno osudio svaki zločin, svaku nepravdu, a ni po moralnom, ni po međunarodnom pravu nije smio niti mogao ignorirati zakonitu vlast koju nije postavljao on, nego svjetski moćnici. Uputio je i na treći dio knjige u kojem je progovorio i o djelovanju SPC prije II. svjetskog rata, "da se bolje uoče uzroci i posljedice njenoga odnosa prema Katoličkoj Crkvi, te odraz tih odnosa na zbivanja u II. svjetskom ratu". "Knjigu sam počeo pisati potaknut vjerničkim polazištem. Zato je njezin cilj da čitatelj još više zavoli i uzvjeruje u Onoga koji je za nas visio i umro na križu – Krista Gospodina; da još više uzljubi Crkvu – Kristovu zaručnicu. To je poslanje Crkve bez obzira na njenu denominaciju. Ako je povijest učiteljica života, onda je na ovim prostorima doista potrebno ući u školu istine, pravde i ljubavi. Naslućujem da je to želja pape Franje koji ne dovodi u pitanje proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, ali želi da svi ljudi, ako je to moguće, o njemu stvore objektivan, istinit i pravedan sud", završio je izlaganje mons. Batelja. Na kraju je katedralni zbor izveo četveroglasnu skladbu Zlatka Kamenjarina „REKOŠE PROROCI“.

  Vijesti - Sve