Predstavljena monografija o Krasnu

Subota, 11. 8. 2007.

Izdavač monografije je ondašnji župni ured. Glavni urednik je Joso Vukelić. Knjiga je velikog formata, s brojnim ilustracijama i broji 400 stranica. Tvrdo je uvezana. Predgovor monografiji je napisao krasnarski župnik vlč. Nikola Komušanec. Istaknuo je: „Radujem me što je dvjeestota obljentica župe bila poticaj i za stvaranje opširne monografije ne smao u župi nego i cijelo9m Vašem mjestu.“ Prvi dio monografije kojeg je urednik Dane Pejnović donosi prostorni pojam i geografski položaj naselja Krasno, povijesni pregled, demografski razvoj i perspektivu naselja Krasno, te stanovništvo u Krasnom u 19. stoljeću.
Dio pod nazivom „Župa Krasno“ uredio je mons. Ivan Devčić. Donesena je povijest župe (mons. Mile Bogović), popis krasnarskih župnika, opis crkvenih objekata, starina, župne spomenice, groblja, a o Majci Božjoj u djelima senjskog književnog kruga piše Ružica šušnjara. Opisan je i pjesnik „Planinske ružice“ krasnarski župnik Milan Pavelić, freska Ivana Tomljenovića, te životopis riječkoga nadbiskupa dr. Ivana Devčića.
Urednik dijela o školstvu je Milan Glavaš. O pučkoj školi u Krasnu je pisao je Mirko Raguž. Potom slijedi povijest osnovne škole Krasno prema školskoj spomenici, glavni imenik te visokoškolska dostignuća krasnarskih učenika. Opisani su i istaknuti Krasnari u znanosti i umjetnosti: Blaž Devčić, Milan Anić, Milan Glavaš, Joso Vukelić.
Poglavlje o gospodarskoj djelatnosti uredio je Joso Vukelić Opisana je najstarija šumarija i jedini šumski muzej u Hrvatskoj, planinarstvo krasna, gospodarstvo Krasna danas i u budućnosti.
Kultura, ljudi i običaji poglavlje je koje je uredio Tihomir Devčić. Govori se o blagdanima u kalendaru Krasna, svadbi i svadbenim običajima, starom načinu dezinsekcije, te objektima pučke granje na području Krasna.
Posljednje poglavlje nosi naziv „Krasno danas i sutra“, a urednica je Svjetlana Lupret-Obradović. Govori se o perspektivi razvoja Krasna danas i u budućnosti. Opisano je Krasno očima krasnarske nevjeste, a donesen je i prilog o očuvanoj prirodi – zaštitnom znaku Krasna.

 

  Vijesti - Sve