Proslava sv. Luke - Hrvatsko katoličko liječničko društvo u Gospiću

Petak, 18. 10. 2024.

Proslava sv. Luke  - Hrvatsko katoličko liječničko društvo u Gospiću

Na večernjoj svetoj misi 18. listopada u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću, proslavljen je blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika. Svetu misu predvodio je duhovnik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva u Gospiću i kancelar Gospićko-senjske biskupije, preč. Mišel Grgurić. Na misi su se okupili mnogi vjernici a među kojima su bili i članovi spomenutog društva i drugo medicinsko osoblje.

Donosimo dio propovijedi preč. kancelara: "Braćo i sestre, evanđelisti su zapisali izvješća o Isusovom životu. U Isusu „Kraljevstvo je Božje sasvim blizu“ (Mk 1, 15); on poziva na obraćenje i vjeru, ali također i na budnost. U molitvi, učenik bdije pozoran na Onoga koji jest i koji dolazi, spominjući se njegova prvog dolaska u poniznosti tijela i nadajući se njegovu drugom dolasku u slavi. U zajedništvu s Učiteljem, molitva je učenika borba, i samo bdijući u molitvi, neće pasti u napast. Tri najvažnije prispodobe o molitvi donosi nam sveti Luka: Prva je »o bezobzirnu prijatelju«, i poziva na upornu molitvu: »Kucajte, i otvorit će vam se.« Onomu tko tako moli, Otac će s neba »dati sve što mu je potrebno«, osobito Duha Svetoga u kojemu su svi darovi. Druga je, »o udovici koja dodijava«, usredotočena je na jednu od odlika molitve: moliti treba uvijek i neumorno, sa strpljivošću vjere. »Ali kad Sin čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?« Treća prispodoba, »o farizeju i cariniku«, smjera na poniznost srca koje moli. »Bože, milostiv budi meni grešniku«. Tu molitvu Crkva trajno preuzima kao svoju: »Kyrie eleison.« »Gospodine, smiluj se.«

Kad Isus otvoreno povjerava učenicima otajstvo molitve Ocu, otkriva im kakva će trebati njihova i naša molitva, kad se On, u svojoj proslavljenoj ljudskoj naravi, bude vratio k Ocu. Novo je sada »iskanje u njegovo ime«. Vjera u njega uvodi učenike u poznavanje Oca, jer Isus je »Put, Istina i Život« (Iv 14, 6). Vjera donosi plod u ljubavi: čuvati njegovu Riječ, njegove zapovijedi, s njim biti u Ocu koji nas u njemu ljubi tako da ostaje u nama. U tom novom savezu, sigurnost da će naše molbe biti uslišane, temelji se na Isusovoj molitvi.

Još je jedna odlika sv. Luke što ga razlikuje od drugih evanđelista: sveti Luka često spominje u evanđelju divljenje i pohvale pred čudesima koja je Krist činio; on to ističe i glede djela Duha Svetoga u Djelima apostolskim: život Jeruzalemske zajednice, ozdravljenje hromoga po Petru i Ivanu, klicanje mnoštva koje slavi Boga zbog onoga što se dogodilo, veselje pogana iz Antiohije pizidijske koji slave »riječ Gospodnju« (Dj 13, 48).

Braćo i sestre, za sv. Luku predaja kaže da je bio liječnik i slikar i zato se slavi kao zaštitnik liječnika. Zato večeras na poseban način molimo za naše liječnike da po uzoru na sv. Luku budu oni koji će pred svojim očima uvijek imati Krista u svakom ranjeniku, bolesniku i nemoćniku. Isusov prvi poziv je da služimo a ne da budemo služeni.

Isus i nas poziva da budemo prvi u služenju u svojoj okolini u kojoj živimo i radimo. Nemojmo se varati i misliti da smo nešto uzvišeno i da se čitav svijet vrti oko nas. Mi se trebamo vrtiti oko svijeta u kojemu su na svakom koraku ljudski problemi i biti svijetli primjer Isusove ljubavi u ovom svijetu koja se najbolje odražava kroz služenje bližnjemu i onomu koji je u potrebi. Neka nas sv. Luka u tome zagovara pred prijestoljem Božjim. Amen.


 


 

Galerija fotografija

Proslava sv. Luke  - Hrvatsko katoličko liječničko društvo u Gospiću
Proslava sv. Luke  - Hrvatsko katoličko liječničko društvo u Gospiću
 
  Vijesti - Sve