Proslava sv. Mateja u Širokoj Kuli

Ponedjeljak, 23. 9. 2019.

Proslava sv. Mateja u Širokoj Kuli

Župa sv. Mateja u Širokoj Kuli proslavila  je proteklog vikenda Matijevo, blagdan    svog nebeskog zaštitnika.  Uz domaćeg župnika Široke Kule i Ličkog Osika preč. Luku Blaževića, misna slavlja je predslavio  o. Ivan Dominik Iličić OP. Na subotnjoj misi u 17 sati suslavio je i predstojnik Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije preč. Nikola Turkalj.

Središnje misno slavlje održano je u nedjelju u 11 sati.  Pater Ivan Dominik je u svojoj blagdanskoj homiliji vjernicima približio lik sveca Mateja čiji patron ima župa Široka Kula, a koji je bio carinik i doživio preobrazbu.  „Danas bi rekli da je Matej bio izdajnik naroda, ali Isus nije tako mislio. Današnje drugo čitanje nas također poziva da molimo za sve ljude. Svi trebamo biti društveno aktivni kršćani, bilo kroz svoju obitelj ili u društvu. Može nam primjer biti sveti Matej koji je promijenio stari način života. Važno je da mi dopustimo Isusu da i on nas preobrazi, da se opet rodimo u sakramentima krštenja i krizme. Povezanost nas i svetaca je jako važna jer molitvom dolazimo u dodir sa svima. Trebamo biti zahvalni na svećenicima koji donose živoga Boga u Presvetoj euharistiji. Kao što se Matej obratio, tako danas svakog od nas Isus čeka u sakramentu svete ispovijedi. Trebamo biti spremni za promjenu života, jer smo pozvani na svetost i biti znak nade u ovom svijetu, za pomoć potrebitima i svakom čovjeku,“ istaknuo je o. Ivan Dominik te nastavio:

„Kada Krist zahvati cijelu osobu i preobrazi u srcu ono što ne valja svima će nam biti lakše u svakdanjem životu. Mi ništa ne možemo sami, ali Isus je tu da nam pomogne. Važno je i zajedništvo vjernika ove župe koji za ovaj župni blagdan dolaze u Široku Kulu. Pozvani smo poput sv. Mateja napisati evanđelje svoga života. Trebamo čitati Sveto pismo, promatrati u tišini Božju riječ i dopustiti joj da nas ona promijeni, da postane naš način razmišljanja. Isto tako i sveta misa nas preobražava jer nam Bog u njoj daruje samoga sebe. To je to. Onda ti postaneš sposoban pisati evanđelje svoga života ,“ zaključio je propovjednik Iličić.

Na kraju svete mise župnik preč. Luka Blažević predstavio je novi broj župnog lista Providnosti koji izlazi uoči Matijeva te zahvalio o. Ivanu Dominiku i gospođi Melindi Dumitresco što su ova dva dana bili s a župljanima i zajedno molili Boga.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Proslava sv. Mateja u Širokoj Kuli
Proslava sv. Mateja u Širokoj Kuli
Proslava sv. Mateja u Širokoj Kuli
 
  Vijesti - Sve