Šibenski biskup Rogić predvodio Križevo u Ogulinu

Nedelja, 15. 9. 2019.

Šibenski biskup Rogić predvodio Križevo u Ogulinu

            U subotu 14. rujna u Ogulinu je svečano proslavljen blagdan Uzvišenje sv. Križa,  nebeskog zaštitnika župe kao i Dan grada Ogulina. Veliku svetkovinu je u popodnevnim satima predvodio šibenski biskup i višegodišnji ogulinski župnik  mons. mr. Tomislav Rogić u suslavlju  ogulinskog župnika Josipa Štefančića, ogulinskog dekana i župnika Josipdola, Tounja i Tržić Kamenice dr. Željka Blagusa kao i brojnih svećenika dekanata i biskupije. Misi je prethodila veličanstvena procesija središtem grada u kojoj su sudjelovala brojna laička društva i udruge, Frankopanska garda, vatrogasci, lovci, predstavnici policije i vojske. Svečanost liturgiji dala je Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.   

            „Čast je imati ovu relikviju za svoj dan župe i grada, preko koje smo ostvarili svoje spasenje“, istaknuo je na početku biskup Rogić te istaknuo da je križ škola života i povratka ljudi jednih prema drugima. Cijela filozofija križa leži u njegovoj horizontali i vertikali, tj. našem odnosu prema Bogu i jednih drugima. Križ je slika ljudske duše prema Bogu i bližnjima, što i govore prve dvije Božje zapovijedi. Odnos prema Bogu je okomica a vertikala je naš odnos prema bližnjima, što čini križ u kome su sadržane sve dimenzije ljudske duše. Stjecište tih dvaju pravaca je ljudsko srce. Svi trebamo ustrajno raditi na tim dvama dimenzijama, tek tada možemo biti baštinici naših krsnih obećanja. Križ je staza na putu za vječnost, on je cjeloživotna škola života. Noseći svoj križ, i križ nosi nas a bez njega se ne mogu razapeti njedra ljudske duše. Zapitamo se svi pred križem je li to što činimo u skladu s onim što je On učinio. Zmija od mjedi iz Mojsijevog vremena bila je predznak križa i oboje su bili slika smrti. No, križ je postao novo stablo života, zaključio je svoju propovijed biskup Rogić.

Misi su nazočili gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović sa suradnicima, saborski zastupnik Tomislav Lipoščak kao i ravnatelji brojnih gradskih ustanova. Na koncu mise župnik Štefančić je zahvalio biskupu Rogiću na predvođenu slavlja te mu uručio poklon baš kao i predvodniku trodnevne duhovne priprave, umirovljenom profesoru riječke Teologije dr. Milanu Šimunoviću.  

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Šibenski biskup Rogić predvodio Križevo u Ogulinu
Šibenski biskup Rogić predvodio Križevo u Ogulinu
Šibenski biskup Rogić predvodio Križevo u Ogulinu
Šibenski biskup Rogić predvodio Križevo u Ogulinu
 
  Vijesti - Sve