Šibenski biskup Rogić predvodio proslavu sv. Franje u Zavalju

Nedelja, 6. 10. 2019.

Šibenski biskup Rogić predvodio proslavu sv. Franje u Zavalju

U subotu 5. listopada šibenski biskup mons. Tomislav Rogić predslavio je u Zavalju, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja se nalazi na teritoriju susjedne BiH Zavalju blagdan nebeskog zaštitnika, sv. Franje Asiškog ili Franćikovo kako ju zovu domaći vjernici.  Misu je predslavio šibenski biskup mons. mr. Tomislav Rogić u suslavlju mjesnog župnika Dina Rupčića i više svećenika među kojima dekana slunjskog mons. Mile Pecića, udbinskog preč. Josipa Šimatovića i četvero redovnika franjevaca iz Bihaća, Gračaca kao i domaćeg sina Fra Petra Žagara iz Ćuntića.  Uz brojne hodočasnike misu su uzveličali članovi KUD-a Plješivica iz Zagreba koji su u procesiji koja je prethodila svečanoj liturgiji su nosili kip sv. Franje i koji su svojim pjevanjem uzveličali liturgiju.

            800 godina sveti Franjo, svetac iz Asiza koji je živio od 1182. do 1226. godine  oduševljava vjernike i ostaje živi putokaz vjere, poručio je na početku biskup Rogić te podsjetio na dvije faze njegova života. U prvoj fazi bio je kao i svi njegovi vršnjaci dosta lakomislen ali i samilostan prema siromašnima i ćudoredan. Potjecao je iz bogate trgovačke obitelji i bio je sklon glazbi i zabavi, a bio je željan i vojničke slave , pri čemu je okusio pobjede ali  i poraze jer je proveo kao zarobljenik godinu dana u tamnici u Perugiji. Tada počinje novo poglavlje njegova života. Odriče se očeva bogatstva, oko njega se sada počinju okupljati neka druga družina a Franjo postaje veliki obnovitelj crkve za sva vremena. Od vojnika sv. Franjo postaje Kristov sljedbenik. Krista je Franjo spoznao kroz tri koraka, u prvom je Boga tražio a taj mu je susret donio mir u duši, u drugom koraku slušajući Kristov glas je promijenio smisao života, te se u trećem koraku predao Bogu i njegovoj nazočnosti na zemlji.

            Franjo je svojim životom svjedočio što mi možemo učiniti za Boga. Život gubimo da bi ga spasili, poručivao je i Franjo koji je živa slika evanđelja i Isusova lica i poruka da i mi budemo vidljivo lice božje dobrote. Da se svi poznajemo kao braća, sve bi na ovom svijetu bilo bolje, za obitelji i za narode, poručio je biskup Rogić te da nam Franjin život svjedoči da je u Crkvi promjena moguća. Služite ponizno Gospodinu i tražite prave vrijednosti makar nas križ života pritiskao te prenosimo kršćanske vrijednosti na djecu, zaključio je homiliju biskup Rogić jer Crkvi i danas trebaju svjedoci i obnovitelji kakav je bio sv. Franjo.

            Na koncu mise župnik Rupčić uručio je biskupu Rogiću nekoliko poklona od kojih prednjači lička kapa, a za proteklih 5 proslava Franćikova na Zavalju su mise predvodili brojni biskupi.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Šibenski biskup Rogić predvodio proslavu sv. Franje u Zavalju
Šibenski biskup Rogić predvodio proslavu sv. Franje u Zavalju
Šibenski biskup Rogić predvodio proslavu sv. Franje u Zavalju
 
  Vijesti - Sve