Udbina: Biskup Bogović predvodio misu za Domovinu

Utorak, 8. 10. 2019.

Udbina: Biskup Bogović predvodio misu za Domovinu

Gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović predslavio je u utorak 8. listopada misu u nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini povodom Dana neovisnosti. Suslavio je župnik Gračaca fra Ivan Šimunac  i župni vikar župe sv. Nikole na Udbini vlč. Pero Burečić, dok je čuvar svetišta i udbinski dekan predvodio liturgijsku glazbu na orguljama i  predvodio župni zbor.  Na misi su nazočili i sudionici druge međunarodne likovne kolonije u svetištu Crkve hrvatskih mučenika pod vodstvom akademskog slikara Mate Ljubičića iz Zadra.

            Danas zahvaljujemo Bogu na daru dana neovisnosti, postali smo neovisni od sila koje su nam bile na štetu razvoja. Bog nam je pomogao da postanemo samostalni a ne ovisni, istaknuo je na početku mise biskup Bogović i poručio: „Dobro je da smo ovisni o dobru, a loše kad smo ovisni o zlu.  To umnogome ovisi o našem odnosu prema križu, jesmo li spremni prihvatiti njegove teškoće ili da živimo lagodno, što nam u konačnici ne daje slobodu. U ovoj crkvi smo razvili tu ideju o otajstvu križa koji je kroz povijest bio vezan za naš narodi davao mu slobodu. Teško je shvatiti put križa, nisu ga odmah shvaćali ni apostoli. Tko danomice ne prihvaća križ, nije Isusov učenik, a tu misao su shvatili i naši branitelji. Oni nisu bježali u Njemačku, već su ostajali braniti domovinu, prihvaćali su ono teško za svoj narod. Otajstvo križa svijetli u našim životima pa je tako i ova crkva nastala u njegovu obliku, po uzoru na najstariju hrvatsku crkvu u Ninu.

             Biskup je dalje progovorio o opasnom kultu puške, sile i laži koji  je mnoge bez suda i optužbe pogubio, ne gledajući dostojanstvo čovjeka. Upravo ga mi ovdje, na Svehrvatskom grobu želimo vratiti , pod križem i spasiti ih . Čuvajmo se ovisnosti o nasilju i laži a širimo kult križa, zaključio je biskup istaknuvši da je ta ideja bila i motiv gradnje ove crkve a Bogu trebamo zahvaliti na hrabrim ljudima koji su noseći križ izvojevali slobodu.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Udbina: Biskup Bogović predvodio misu za Domovinu
Udbina: Biskup Bogović predvodio misu za Domovinu
Udbina: Biskup Bogović predvodio misu za Domovinu
 
  Vijesti - Sve