Spomen na vlč. Dragutina Fifku u Cerovniku

Subota, 24. 5. 2014.

Nakon redovite godišnje skupštine članova DPD-a Uzašašće Isusovo, župnik Cerovnika i Oštarija te čuvar svetišta Gospe od Čudesa pop Antun Luketić je u župnoj crkvi Uzašašća Isusova predvodio svečano euharistijsko slavlje na kojem su sudjelovali članovi spomenutog DPD-a, njihovi gosti te župljani Cerovnika i okolnih župa.

Na početku mise ministranti su donijeli pred oltar štolu crvene boje kao simbol pripadnosti vlč. Dragutina Fifke svećeničkom staležu i mučeničke smrti. Pop Antun Luketić je u propovijedi istaknuo kako su se okupili na misnom slavlju na blagdan Marije Pomoćnice kršćana. Marija je majka svih kršćana koji se njoj mole za pomoć u svim životnim poteškoćama. Poseban osjećaj privrženosti kako prema nebeskoj, tako i prema zemaljskoj majci imao je i nekadašnji cerovnički župnik, podrijetlom Čeh, vlč. Dragutin Fifka.
On se uvečer 24. svibnja 1943. godine vraćao od svog kolege vlč. Matije Horvata iz Josipdola u Cerovnik. Iako se približavala noć i bila opasnost zbog ratnih okolnosti, vlč. Fifka nije htio da njegova majka u župnom stanu i preostali župljani u već stradalom Cerovniku ostanu dugo sami. Putem su ga kod pravoslavne crkve Svetog Aranđela u Munjavi presreli četnici i zaklali ga. Tako je vlč. Fifka mučenički posvjedočio svoju vjeru u Boga i pripadnost Katoličkoj Crkvi.

Ovo nažalost nije jedini slučaj. Njemu su se pridružili i prolili svoju krv brojni Cerovničani stradali tijekom Drugog svjetskog rata i poraća. Na ploči postavljenoj u spomen poginulim župljanima Cerovnika upisano je 156 imena, no nedavno se nakon detaljnih ispitivanja i provjera saznalo da se broj žrtava Drugog svjetskog rata i poraća u ovoj župi povećao na 198. No, nije potpuno sigurno da je i ovo konačan broj. Možda postoji još neka žrtva čije ime je ostalo zaboravljeno. Tijekom povijesti mnogi su htjeli, a neki to i danas hoće: uništiti duh Cerovnika, duh ljudi koji žive na ovom prostoru. To se neće dogoditi dok god Cerovničani budu svjesni sami sebe, svoje prošlosti i sadašnjosti kao što su je bili svjesni poginuli Cerovničani zajedno s mučenički ubijenim vlč. Fifkom davši svoj život Bogu na slavu i čast, a rodu na slogu i spas – zaključio je pop Luketić.

  Vijesti - Sve