Komunikacija u službi evangelizacije

Subota, 24. 5. 2014.

Sudionike susreta pozdravio je predsjednik Odbora za medije Gospićko senjske biskupije mons. Mile Pecić te istaknuo značaj prethodnih susreta za profesionalni i teološko formiranje medijskih djelatnika s prostora biskupije. Član odbora za medije Zvonko Ranogajec je u nastavku održao prezentaciju s osvrtom na svih sedam prethodnih susreta. Naveo je predavače, njihove teme i glavne poruke i zaključke tih susreta.

Glavni predavač Davor Trbušić održao je središnje predavanje susreta na temu Profesionalni komunikatori u službi evangelizacije. On je naveo sedam zaključaka bitnih za kvalitetnu komunikaciju, a to su:

  1. Aktivno sudjelovanje laika u radu crkvenih institucija pri čemu se od njih očekuje stručnost, služenost i svetost.
  2. Svaki biskup treba iti svjestan važnosti medija. To je i jedan od zaključaka 2. Vatikanskog koncila pri čemu biskupi nisu imuni na kritiku, a važna je komunikacija između njih i zaposlenika.
  3. Komunikacija s visokim kompetencijama i etičkim standardima potrebna je Crkvi. Svaka biskupija treba imati osobu koja će predstavljati njihove stavove, no u Hrvatskoj imamo samo sedam (nad)biskupija s tiskovnim uredima, a iskustva govore da je proaktivnost u istini najbolja strategija.
  4. Većina katoličkih vijesti o Crkvi dobiva se iz svjetovnih medija, što se mora promijeniti.
  5. Hrvatski vatikanisti ne postoje.
  6. Crkveni mediji trebaju imati profesionalniji i kreativniji pristup temama koje obrađuje. U tom smislu istaknuta je potreba funkcionalnih fotografija i korištenja društvenih mreža čije uređenje se treba dati mladim ljudima od povjerenja.
  7. Kao sedmi zaključak istaknuto je cjeloživotno učenje kao ključ izvrsnosti.

U raspravi se ukazalo na više aktualnih problema među kojima su mali broj zaposlenih na poslovima komunikacije, nedostatak stalnosti planiranja i trajnosti projekata , ali i na visoku medijsku razinu u jednoj od najmlađih hrvatskih biskupija Gospićko senjskoj biskupiji.

  Vijesti - Sve