Susret liturgijskih čitača iz župa Gospićko-senjske biskupije

Subota, 12. 11. 2011.

On je slušateljima najprije posvijestio ulogu poslužitelja Riječi u liturgiji, istaknuvši da je to veoma važna i odgovorna zadaća. Jer naš Bog je Riječ koja je tijelom postala, a Evanđelje je blaga i radosna vijest. Koju snagu ima riječ pokazuje i činjenica da blaga riječ može iscijeliti i najveću katastrofu koju je čovjek doživio, naglasio je predavač, pokazavši raznim primjerima kako se pravi kršćanin razlikuje se od lažnoga upravo po kulturi govora. Čak i narodi, rekao je, propadaju kad prestanu vjerovati Izvoru Mudrosti i udaljuju se od njega.
Potom je Bundalo slušateljima posvijestio važnost priprave za nastup, istaknuvši kako čitač kada dođe za ambon mora najprije (u duhu) vidjeti Onoga čiju će riječ navijestiti, a onda i one kojima tu Riječ predaje. Zapravo, čitač mora doći odnosno svetom tekstu prići u molitvenom stavu i raspoloženju i pustiti Gospodina da "ide ispred" nas, što znači da čitač ne smije "ići ispred" njega. A pred ljude treba doći s mirom i s ljubavlju i prihvaćanjem svih kojima se Božja riječ proglašava. Kada se ispravno prihvati služba čitača, Riječ Božja iz svakoga grla lijepo zvuči, naglasio je predavač, zaključivši svojevrsnim "pravilom" – čitaj onako kako govoriš s najboljim prijateljem.
U drugom dijelu radnog susreta Rajko Bundalo je u diskusiji, odgovarajući na pitanja slušateljâ dao također nekoliko korisnih sugestija za svećenika u njegovu pastirskom nastupu pred zajednicom, istaknuvši za primjer Mojsija kao vođe Božjega naroda. Naglasio je također kako u liturgiji ne valja, odstupajući od poruke riječi Božje, improvizirati ni temom ni glazbom, posvijestivši posebno nespojivost nekih novih glazbenih smjerova s duhom i karakterom liturgije, a veoma je važno da čitač bude prikladno odjeven kako svojom pojavom ne bi odvlačio pozornost od riječi koju naviješta. U tom smislu je i mons. Šporčić, zaključujući radno druženje i zahvalivši predavaču i svećenicima koji su svoje čitače potaknuli da dođu na susret, pročitao poticajnu riječ Sv. Bazilija kako Duh Sveti djeluje na one koji se otvore njegovu djelovanju pa to ozračje šire oko sebe, što poglavito vrijedi za čitače u liturgiji.
Na kraju je generalni vikar čitačima posvijestio njihovu važnu ulogu u liturgiji, potaknuo ih da se i u svojim župama i u dekanatima češće druže s Riječi Božjom na molitvenim susretima i međusobno i razmjenjuju korisna iskustva, a domaćinu - plitvičkom župniku i voditelju Pastoralnog centra vlč. Josipu Štefančiću, koji je za sve nazočne priredio bogat domjenak - posebno je zahvalio na srdačnom prijemu i gostoljubivosti, naglasivši da je taj susret liturgijskih čitača svojevrstan povijesni događaj za sam Centar jer je upravo njime "otvoren" taj novouređeni župni i biskupijski prostor u prekrasnom okruženju nacionalnoga parka Plitvičkih jezera.

  Vijesti - Sve