Susret ministranata

Ponedjeljak, 23. 4. 2007.

U popodnevnim satima ministranti su se okupili na trgu Cilnici te se u veličanstvenoj procesiji uz ostale hodočasnike, svećenike i biskupe metropolije uputili u senjsku katedralu Uznesenja BDM. Svečano misno slavlje pred više tisuća hodočasnika iz Porečke i Pulske, Krčke i Gospićko-senjske biskupije i Riječke nadbiskupije predvodio je riječki metropolita i nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u suslavlju biskupa domaćina Mile Bogovića, krčkog biskupa Valtera Župana i porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana. U pozdravnom obraćanju nadbiskup Devčić je poručio:»Ponosni smo na sva Božja djela Senjskog sjemeništa od pred 200 godina i sve inicijative iz slavnog hrvatskog grada Senja. Gledajmo u prošlost da bi se nadahnuli za budućnost, danas kada svi vape za redovničkim i svećenički zvanjima. Ovdje smo se okupili da nam Gospod da radnika u svom vinogradu između pristiglih ministranata te pomogne gradu Senju i hrvatskoj domovini.»

Biskup Valter Župan je u svojoj propovijedi ukazao preko obljetnice Senjskog sjemeništa na značaj Crkve kao stožernog tijela u opstojnosti hrvatskog naroda i države. «Dok zadnjih 15 godina u vremenu demokracije svi javno ističu da je neprocjenjiva uloga Crkve u očuvanju nacionalnog identiteta i podizanja kulture i narodne svijesti, u čemu je velika uloga i Senjskog sjemeništa, od 1945. godine se to nije smjelo niti spominjati. Poslijeratna vremena bila su čak gorča od onih ratnih, a na svojoj koži to je najbolje osjeti nadbiskup zagrebački Alojzije Stepinac. Danas možemo otvoreno reći da je bio osuđen od tadašnjih vlasti jer nije htio odbiti poslušnost Rimu, a da je to uradio doživio bi velike počasti i privilegije tadašnjeg režima. Svojim nepokolebljivim stavom na liniji obrane pravde i istine, bio je stup na kojem je očuvan identitet naroda. Da je Crkva 1945. godine popustila, događaji 1991. ne bi krenuli u korist naroda.» istaknuo je biskup Župan te poručio:» Danas se želi potkopati autoritet Crkve u zapadnoj Europi u pitanjima nepovredivosti ljudskog života i svetosti obitelji. Istu sudbinu Crkva doživljava i u Hrvatskoj. Ako se izgubi duhovna dimenzija, nestaju narodi. U godini duhovnih zvanja se zapitajmo ima li u našem narodu osoba koje će čuti božji poziv i ljudima skazati istinu. Isus i danas prolazi našim krajevima i šalje pozive, a mi se zapitajmo ima li onih koji čuju te pozive? Jesmo li doista tvrdo tlo gdje se ne razvija sjeme božje?. Ako pogledamo čudo dvanaestorice koje i dalje živi među ljudima, omekšajmo svoja srca a Bog će nam dati potrebnu snagu.» zaključio je biskup Župan.

Zatim su prikazane slike četiri svećenika mučenika, svaki iz jedne (nad)biskupije. Iz Gospićko-senjske Dragutin Kukalj, Riječke nadbiskupije Vjekoslav Gržanić, Krčke Placido Cortez i Porečko-pulske Miroslav Bulešić. Veličanstvenu misu u doslovce prepunoj senjskoj katedrali uzveličao je svojim pjevanjem katedrali zbor pod ravnanjem Ivana Prpića i uz orguljsku pratnju Milana Dučića. Prigodnim riječima ovogodišnju metropolijsku proslavu godine duhovnih zvanja zaključio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović koji je uložio ponajviše truda oko organizacije veličanstvene proslave.

  Vijesti - Sve