Sv. Roko proslavljen u Ogulinu

Subota, 17. 8. 2019.

Sv. Roko proslavljen u Ogulinu

U petak 16. kolovoza  u Ogulinu je u župi sv. Križa  u južnom predgrađu Lomostu svečano proslavljen blagdan Svetog Roka koji se stoljećima štuje u tom dijelu grada i župe u kojem je i sagrađena crkvica sv. Roka.  Svečanost  je predslavio višegodišnji župni vikar Ogulina a sada župnik Josipdola i duhovni pomoćnik župe sv. Križa vlč. Petar Šporčić. Suslavili su  domaći župnik župe sv. Križa Josip Štefančića, župnik župe bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Petar Grubišić, čuvar svetišta Gospe od Čudesa iz Oštarija pop Ante Luketić, fra Mirko Gregov iz franjevačkog samostana u Ogulinu kao i novi župni vikar župe sv. Križa  Josip Tomljanović. Slavlje je tradicionalno započelo molitvom i blagoslovom kod kipa Majke Božje u Lomostu i nastavljeno  procesijom uz nošenje oltarne slike sv. Roka  do crkvice svetog Roka gdje je služena sv. misa pred više od stotinu vjernika i hodočasnika iz svih dijelova Ogulina i okolice. U procesiji je sudjelovalo više dobrotvornih društava, domaći DPD Sv. Rok,  kao i pripadnici Frankopanske garde, dok je  glazbom misu animirao župni zbor uz orguljsku pratnju s. Pankracije Žižić.

Hodočašće i ljubav su dvije glavne odrednice koje je iza sebe za života ostavio bogati mladić iz francuskog Montepelliera na putu za Rim, istaknuo je za sveca sv. Roka propovjednik  vlč. Šporčić. Bio je za života odbačen i nije iza sebe ostavio velika djela, slike ili datume. Ipak je on dao poseban dar, otišao je iz sigurnosti svoje zemlje i uputio se u hodočašće u ranjivost i nesigurnost. U životu nije ništa tražio za sebe prema čemu nam je uzor i u 21. Stoljeću. Dao je svijetu ljudsko lice za razliku od onih koji svoju sliku nameću drugima. On nas danas upozorava  da razmislimo o sebi i svojim grijesima. Kao i sv. Rok, svi smo pozvani ići na izvor nadahnuća uz svu našu ranjivost i ograničenost. I Isus je sa zemlje ponio samo rane, one su naši ukrasni na nebu. Sveti nam Rok poručuje danas da služimo jedni drugima, zaključio je propovjednik vlč. Šporčić.

Župnik Štefančić je na koncu uručio vlč. Šporčiću sliku sv. Roka kao dar prije odlaska iz Ogulinskog dekanata u kome je pastoralno djelovao 15 godina, 5 kao župni vikar u Ogulinu (2004-10) te ostalo kao župnik Josipdola a zadnju godinu i duhovni pomoćnik župe sv. Križa u Ogulinu a prije odlaska u nove župe Klanac, Pazarište i Aleksinicu.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Sv. Roko proslavljen u Ogulinu
Sv. Roko proslavljen u Ogulinu
Sv. Roko proslavljen u Ogulinu
Sv. Roko proslavljen u Ogulinu
Sv. Roko proslavljen u Ogulinu
Sv. Roko proslavljen u Ogulinu
 
  Vijesti - Sve