Svetište Gospa od Čudesa u Oštarijama ugostili u radni posjet Hrvatski generalski zbor

Nedelja, 22. 10. 2017.

S druženjem se nastavilo u knjižnici "Biskup i filozof Nikola Modruški" predstavljanjem župe i ogulinskoga kraja. Pop Ante, župnik Oštarija i inicijator ovoga susreta, predstavio je u kratkim crtama povijest župe i mjesta, te aktivnosti koje su u tijeku i koje su u planu: gradnja današnje crkve, njeno stradavanje kroz povijest, značaj blizine Japodskog središta i Modruša kao srednjevjekovnog "centra" kulturnog i ekonomskog, položaj na prometnim pravcima. Pismenost i glagoljaška prošlost u ovim krajevima vezana je uz same početke, a izražava mišljenje da je moguće da su neki od najranijih otisnutih knjiga nastajali na Modrušu. Mjesto Oštarije dalo je i jednog feldmaršala Austro-ugarske vojske Mihovila Mihaljevića, koji je značajan za očuvanje domobranstva. Generali su bili zadovoljni viđenim i onim što su čuli, a često su se ubacivali u razgovor nadopunama i upitima.
Nakon kraćeg zadržavanja svi su se uputili preme Pitomom Javoru u župi Cerovnik gdje je upriličena molitva i zapaljene su svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu s područja Ogulina i okolice. Svijeće su zapalili predstavnici Generalskoga zbora, načelnik Općine Josipdol Zlatko Mihaljević i g. Drago Rudančić, te predstavnici grada Ogulina na čelu sa gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem i gsp. Željkom Stipetićem, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Ogulina. Tu pred svima, kraćim izlaganjem predstavio je ratna događanja ogulinskog kraja mladi profesor Ivan Vuković. Ozbiljnošći i temeljitošću osvojio je simpatije gostiju slušača, a mnogi su mu prišli pružiti ruku i ukazati na neke podatke i činjenice u kojima su sami bili akterima.
Slijedeća točka upoznavanja bila je Modruš s Gradinom i panoramski razgled sela kroz koja se prolazilo, a na putu prema Ogullinu kraće zaustavljanje u Zagorju u obiteljskoj kući popa Ante i druženje s majkom Katom. Srdačni razgovor i raspitivanje nekih za zajedničke poznanike, ujedno kava i okrijepa sirom škripavcem i domaćom rakijom, pa nastavak puta do Frankopanske kule i Zavičajnog muzeja, točnije spomen sobi Domovinskog rata. Kustos Zdravko uvodno je predstavio koncept postavke, a onda su generali sami uzeli riječ i sve predstavili kao sudionici i glavni akteri borbenih djelovanja u ovim krajevima. Isplivale su mnoge uspomene, podsjetili se nekih detalja iz same borbe i oslobađanja. Moglo se čuti mnogo novih stvari, ali i nekih sitnijih primjedbi: da bi trebalo u prostoru istaknuti slike prvoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška, generala Janka Bobetka. Zatim primjedba svim sugovornicima da se umjesto termina rat, koristi termin agresija na Hrvatsku i sl. A svi su suglasni, da treba više zapisivati, više dokumentirati, pisati knjiga i monografija i pri tome osim dokumentacije puno razgovarati sa sudionicima događanja tih ratnih godina. Vrijeme ide, a sve je manje onih koji imaju što reći i znaju to reći.
Druženje je završilo zajedničkim ručkom u župnom stanu Oštarija. Zvonko Trdić je uvodno predstavio srednjevjekovnu prošlost Modruše i plemićku obitelj Frankopana. Slušatelji su i ovo kraće izlaganje nagradili pljeskom. Bilo je i viceva i ozbiljnih priča. Gosti su zamoljeni da gdje god mogu predstave velike potrebe ovoga kraja koji je također suočen sa drastičnim padom stanovništva, slabom ponudom zaposlenja za mlade, a isto tako i potrebom obnavljanja i održavanja starine.
Rastanak u popodnevnim satima, srdačno i dobrim prijateljskim željama.

  Vijesti - Sve