Svetkovina sv. Petra i Pavla u Ličkom Ribniku

Ponedjeljak, 1. 7. 2019.

Svetkovina sv. Petra i Pavla u Ličkom Ribniku

Blagdan sv. Petra i Pavla  apostola nebeski je patron župe Lički Ribnik u Gospićkom dekanatu, župi smještenoj južnio od Gospića koja je jako stradala u Domovinskom ratu. Ovaj je blagdan prilika da župa oživi kada se na oupu nađu rijetki domaći a posebno iseljeni Ribničani.  Misno slavlje je predsalvio čuvar svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama i župnik Oštarija i Modruša pop Ante Luketić u suslavlju sa župnikom Herbertom Berišom i donedavnim župnikom Zlatkom Sušićem.

            Propovjednik je vjerničkom puku predstavio život rimskih mučenika i apostolskih prvaka koji su uzidani u temelje Crkve koja ih slavi 29. lipnja, o čemu imamo prvo svjedočanstvo već iz sredine 3. st. Ta se svetkovina već od 6. stoljeća slavila u Italiji i Africi.

 laveći apostolske prvake, od kojih je “primila početke vjere i bogoslužja”   Crkva slavi svoju životnu povezanost s Isusom Kristom, zaglavnim kamenom, istaknuo je propovjednik te se zapitao kako se današnji vjernik može duhovno ojačati na temeljima apostolske vjere!

            Tako da treba prepoznati ono dublje u nama. Kad to prepoznam, znat ću da sam duhovno biće, da i duhovna razina moga bića ima svoje potrebe, da je sreća na duhovnoj razini, a da se duh siti jedino Bogom. Iz kršćanskog pogleda na život cilj je doći do Pavlova zaključka: “Ne živim više ja, nego u meni živi Krist.” To je cilj, a put vodi prema životu koji se ne iscrpljuje skrbi za svoje probitke, već se dariva kao što se i Bog ljudima dariva radi dobra nas samih.

Propovjednik je zaključio kako je župa Ribnik u središtu naše biskupije jedina koja slavi ove svetkovine župne zaštitnike te pozvao vjernike neka molitvom budu i dalje „srce koje će kucati za čitavo tijelo“.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Svetkovina sv. Petra i Pavla u Ličkom Ribniku
Svetkovina sv. Petra i Pavla u Ličkom Ribniku
 
  Vijesti - Sve