Svijećnica u biskupijskom svetištu Gospe od Čudesa

Utorak, 2. 2. 2016.

Propovjednik dr. Blagus je govoreći o simbolici i značaju blagdana Svijećnice na temelju starozavjetnih čitanja govorio o posljedicama istočnog grijeha i smislu obredne čistoće. Pošto je BDM zatrudnjela po Duhu Svetomu, dijete koje je začela bilo je ujedno druga božanska osoba te djetetu nije mogla prenijeti posljedicu istočnog grijeha, tjelesnu smrt, pogotovo što je i sama bila ispunjena stanjem milosti od svog začeća.

Propovjednik je istaknuo istoznačnost pojmova svetoga sa shvaćanjem obredne čistoće. Sveto je nešto što je drukčije od običnog pa se zbog toga ulaskom u sakralni objekt pozdravlja pozdravom Gospodin s vama, a ne sa Dobar dan. Nakon današnjeg obreda u Hramu, Marija je kao majka muškog djeteta mogla ponovno ostvariti svoj redoviti način komunikacije s Bogom. Zato je današnja svetkovina radost jer se iz stanja izbivanja ili odsutnosti vraćamo u redovito i svakodnevno komuniciranje s Bogom.

Propovjednik se zatim nadovezao na sliku redovničkog života u godini u kojoj zaključujemo godinu posvećenog života na današnji blagdan. Redovnici i redovnice se u samostanima posvećuju Bogu po zavjetima čistoće, poslušnosti i siromaštva, a sebe i svoj život posvećuju ili daruju Bogu kako bi ih On posvetio svojom svetošću. Dr. Blagus je zatim istaknuo utemeljitelja redovništva u Crkvi Božjoj, sv. Antuna pustinjaka koji je uspostavio trajno stanje molitve, meditacije, kontemplacije božjih misli, odluka, osjećaja, maštanja i sjećanja. Time je u svom životu ostvario sintezu i uzor svakog redovničkog života, motriti ili promicati, ulaziti u otajstvo Božjeg života i načina djelovanja. Propovjednik je na kraju zaključio da je Marija na današnji dan izašla iz svoje sjene i skrivenosti te stupila u područje komunikacije i redovitosti u svom narodu. Na kraju se molimo da se osobe posvećena života ne umore sijati te ostanu zagledani u božanskog sijača.

  Vijesti - Sve