Tijelovo u senjskoj katedrali

Četvrtak, 19. 6. 2014.

Na početku svete mise župnik dr. Richard Pavlić pozdravio je sve prisutne, posebno goste svećenike i predvoditelja misnog slavlja oca biskupa mons. dr. Milu Bogovića.

Pojašnjavajući misna čitanja u svojoj propovijedi preuzvišeni biskup govorio je o veličini i značenju svetkovine Tijelova, Isusova utjelovljenja u kruhu i vinu, koje slavimo kao najveću i najdublju tajnu Crkve. U nastavku propovijedi Biskup se osvrnuo na prva stoljeća kršćanstva i slavljenje euharistije. U to vrijeme slavljenje euharistije nije bilo izvan misnog slavlja kao što je to bilo kasnijim vremenima. Za prve kršćane toga vremena bilo je bitno sudjelovanje na euharistijskom slavlju i primiti svetu pričest i postati sudionikom euharistije, najuzvišenije tajne kršćanske vjere ali koju tajnu (otajstvo) prvi kršćani nisu shvatili. Bilo je i onih koji iz opravdanih razloga nisu mogli sudjelovati na euharistijskom slavlju (bolesni, stari…), takvima se nosila euharistija izvan misnog slavlja kako bi mogli postati sudionici euharistijskog slavlja. Onda je došlo do običaja da se euharistija (Tijelo Kristovo) nosi po selima i kućama, potrebno je naglasiti da se to uvijek čini s posebnim poštovanjem, izbjegavajući bilo kakvo profaniranje a kod same pričesti, euharistiji se iskazivalo poštovanje, poklon i zahvala. Iz navedenog je vidljivo da se u Crkvi već od prvih stoljeća očituje čvrsta vjera u stvarnu Kristovu prisutnost u euharistijskim prilikama.

Na kraju propovijedi Biskup se osvrnuo i na euharistijsku procesiju nakon svete mise, odnosno prenošenje Presvetog Oltarskog Sakramenta iz crkvene zgrade ulicama i trgovima grada, napomenuo je ne želimo nikoga provocirati, već tim činom želimo javno svjedočili svoje kršćanstvo i pripadnost Isusu Kristu koji je put istina i život.

Nakon svete mise iz katedrale je krenula svečana Tijelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom ulicama i trgovima grada Senja, za koju priliku su pojedini građani, tradicionalno okitili prozore svojih stanova, kipovima svetaca i cvijećem što je upotpunilo blagdansku svećanost.

U procesiji uz predvoditelja preuzvišenog Biskupa i svećenike, sudjelovali su brojni građani, ministranti, bogoslovi, prvopričesnici u bijelim haljinama koji su laticama cvijeća posipali put pred Presvetim, Gradska glazba, članovi DVD-a Senj, koji su nosili baldahin nad Presvetim Oltarskim Skramentom i crkvene barjake. Liturgijsko pjevanje tijekom svete mise i procesije animirao je katedralni zbor sv. Cecilije pod vodstvom gospodina Ivana Prpića, uz orguljarsku pratnju u katedrali gospodina Milana Dučića.

Prolazeći gradom procesija se zaustala kod četiri oltara postavljena za tu priliku gdje je uz klanjanje i molitvu Biskup s Presvetim u rukama blagoslivljao vjernike i grad.

Poslije klanjanja i blagoslova kod četvrtog oltara procesija je završila povratkom u katedralu uz liturgijsku pjesmu Katedralnog zbora u čast Presvetog Oltarskog Sakramenta, gdje je biskup Bogović svima udijelio Božji blagoslov s Presvetim uz klanjanje i pripadajuću molitvu i pohvalu Imenu Božjemu.

senj-tijelovo-procesija

Priredila Blaženka Ljubović, prof.

  Vijesti - Sve