Komemoracija na 70 obljetnicu ubojstva 68 Lađevčana

Četvrtak, 19. 6. 2014.

Uz organizatora, braniteljsku udrugu Slunja, Rakovice i Cetingrada i njenog predsjednika Milu Jurčevića koji su organizirali komemoraciju i koji su podigli spomen obilježje pobijenim Lađevčanima, susretu su nazočili vijećnici grada Slunja, načelnici općina Rakovice, Plitvičkih jezera, Cetingrada, udruge Hrvatski domobran, župe Zavalje Zavičajne udruge Kordunaša iz Zagreba „Korana" te pjevači Prvog mješovitog pjevačkog zbora hrvatskih branitelja Petar Svačić iz Karlovca. Komemoraciju su uzveličali i povjesničar dr. Josip Jurčević te prof. Ivan Strižić, autor više knjiga o Slunjskom kraju u Domovinskom ratu.

Misno slavlje predslavio je župnik Drežnika, Vaganca i Zavalja vlč. Mile Šajfar, inače rođeni Vagančanin, baš kao i umirovljeni svećenik Gospićko-senjske biskupije vlč. Leopold Barić i mjesni župnik mr. Antonio Čutura koji je i propovijedao. „Danas odajemo počast nevino ubijenim ljudima koji se nisu bavili politikom već su samo skromno živjeli od rada svojih ruku," istaknuo je na početku vlč. Šajfar te pozvao sve nazočne na još jednu komemoraciju 12. veljače naredne godine kada se obilježava 70 godina žrtava u Kuterovčevoj špilji. Mr. Čutura u svojoj je homiliji istaknuo paralelu između izraelskog naroda koji je vrlo brzo zaboravio egipatsko ropstvo te današnjeg hrvatskog naroda koji kao da nije zadovoljan svim postignutim te opet želi u ropstvo. Ispada da ne znamo što hoćemo, jer sloboda znači odgovornost, ozbiljnost, zauzetost za rad i čovjeka. Bog je svijet stvorio ali ne i završio a na nama je da to obavimo. U tome nam je na usluzi novozavjetna hrana euharistija, zaključio je mr. Čutura te blagoslovio sve nevino ubijene te njihove žrtve prinio Kristu.
Prije mise Mile Jurčević je podsjetio na tragediju civila koje su pobili partizani, 50 su ih strijeljali u Šajfarovu gaju dok su preostale pobili po seoskim kućama, među kojima i 4 žene u drugom stanju. Ukupno su komunisti pobili u Slunjskom kraju za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata oko 3200 ljudi a da za spomenute zločine još nitko nije odgovarao. Cilj branitelja nije razvijati mržnju nego dostojno obilježiti mjesto pogibije i dati dostojan pijetet, zaključio je Mile Jurčević. Dr. Josip Jučević je istaknuo da je Šajfarov gaj jedno od 850 stratišta diljem Hrvatske koje su rezultat komunističkih zločina koji su provodili najgoru ideologiju. Provodeći diktaturu proletarijata koristili su brutalne metode u obračunu s konkurencijom. Bio je to posljednji zločinački sustav koji je obilježio 20. stoljeće. U njemu je na prostoru bivše Jugoslavije pobijeno 664 svećenika, redovnika i redovnice, što je više nego u cijeloj Europi. I danas kada je demokracija vlast su preuzele bivše komunističke strukture a na nama je da na to odgovorilo na izborima.

 

  Vijesti - Sve