Tonka fest 2014.

Nedelja, 4. 5. 2014.

Pokrovitelj svih ovih godina je Grad Ogulin a suorganizator Pučko otvoreno učilište Ogulin i HDS Zamp. Festival je održan u Školskoj sportskoj dvorani pred nekoliko stotina gledatelja a nastupilo je 11 izvođača. Tonkafest je poznat u Hrvatskoj po svom humanitarnom karakteru i jedini je festival duhovne glazbe u Karlovačkoj županiji i Gospićko-senjskoj biskupiji.
Festival je otvorio izvršni ravnatelj festivala i predsjednik udruge Oda prijateljstvu Hrvoje Magdić koji je istaknuo na glavni motiv osnutka festivala, sjećanje na prerano preminulu Antoniju Turković čiji stihovi se stalno oživotvoruju na festivalu. To je posebno bilo vidljivo ove godine kada je i jedna pobjednička skladba inspirirana sjećanjem na prerano preminulu Antoniju kao i na sam humanitarni karakter festivala. Osim što prihod od festivala ide bolesnoj djeci ogulinskog kraja, on jasno promovira duhovnu glazbu.
Ovogodišnji prihod od ulaznica kao i prodaje zbirke poezije pokojne Antonije ide u korist liječenja devetogodišnjeg Marka i petogodišnjeg Rikarda. Festival je po tradiciji otvorio prošlogodišnji pobjednik, domaća skupina Glas ljubavi sa skladbom „Isus je moj kralj". Nastupilo je 11 izvođača a po prvi puta nastupio je i kvartet Prijatelji iz Slovenije.
Prema mišljenju žirija pobjednica ovogodišnjeg Tonka festa je Marija Cerovac iz Đakova sa skladbom „Milost trebamo, milost molimo. Posebni žiri odluči oje i o prvom pobjedniku u kategoriji najboljeg teksta a to je Milko Budiša za skladbu Obećano nebo koju je izveo vlč. Ljubo Vuković i ženska vokalna skupina Dim iz Delnica. Konačno, prema glasovima publike pobjednik je stalni gost ogulinskog Tonka festa Antonio Tkalec iz Varaždina za skladbu „Jer ljubiš me", za koju je napisao tekst i glazbu. U pauzi za vrijeme zbrajanja glasova pred ogulinskom publikom nastupila je s nekoliko skladbi švicarska Hrvatica Bernarda Brunović
Nagradu pobjednicima uručila je tajnica Ode prijateljstvu Manuela Mihaljević Salopek i gradonačelnik Ogulina Jure Turković. Uoči festivala svi sudionici su nazočili večernjoj misi u župnoj crkvi sv. Križa koju je predslavio župnik i dekan ogulinski vlč. Robert Zubović te su zajednički animirali misu.

  Vijesti - Sve