U Ogulinu proslavljen župni patron bl. Alojzije Stepinac

Utorak, 11. 2. 2020.

U Ogulinu proslavljen župni patron bl. Alojzije Stepinac

Stepinčevo koje je patron župe bl. A. Stepinca u Ogulinu svečano je proslavljeno 10. veljače u župnoj crkvi bl. A. Stepinca po 19. puta od kada je ova župa osnovana, odnosno jedanaesti puta u novoj župnoj crkvi posvećenoj hrvatskom blaženiku. Misu je predslavio gvardijan franjevačkog samostana u Odri fra Bruno Lovrić a suslavili su mjesni župnik fra Petar Grubišić, ogulinski dekan dr. Željko Blagus kao i svećenici Ogulinskog dekanata i Gospićko-senjske biskupije kao i subraća franjevci trećoredci, njih ukupno 11.  Glazbom je misu animirao župni zbor pod vodstvom Sanija Francetića. Između više stotina vjernika misi su nazočili predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata u svojim svečanim vojnim odorama.

Smrt treba gledati u svjetlo novog rađanja i časa ulaska u obećanu zemlju nakon hodanja pustinjom, jer duše su pravednika u srcu milosrđa, istaknuo je na početku propovjednik fra Bruno Lovrić te poručio da danas na 60. obljetnicu smrti kardinala Stepinca slavimo dan njegova rođenja za nebo, što Crkva redovito obilježava za svoje svece i mučenike. A Alojzije Stepinac je za nas već svetac jer su od njega mnogim ljudima stigla uslišanja  te imamo dovoljno razloga i opravdanja častiti ga svecem. Što je kardinalov krimen za takvo postupanje „osloboditelja“ prema njemu koji je bio sol zemlje i svjetlo svijeta zapitao se fra Bruno? Krimen mu je to što nije dopustio „osloboditeljima“ da ga oslobode od evanđelja i svjedočenja Krista i katekizma Katoličke crkve nasuprot Marksovu Kapitalu, da ga oslobode o raznih opijata religije nasuprot ugledu našeg maršala i Anke partizanke. Stepinac je htio da bu život bude što više u skladu s Biblijom, pa je i odlazak na školovanje u Rim bio u funkciji da bude što više na usluzi vjernicima a na tom tragu je i osnivanje Caritasa. Njegov život je oličio na život apostola Pavla s razlikom da on nije nikada Isusa zanijekao. 

Što danas primijeniti od kardinalova života? To je svakako briga za dušu u vremenu kada živimo u diktaturi relativizma, kada nam se rugaju ako kažemo da je obitelj zajednica muškarca i žene i kada Crkvu nazivaju pedofilskom organizacijom koja želi vaš novac. Takvi „osloboditelji“ nažalost imaju sve više uspjeha kod Hrvata katolika kod kojih je psovka postala omiljena slobodna aktivnost. Stepinac nije dopustio da ga osloboditelji milom ili silom oslobode od Boga. Upravo zbog toga molimo za njegov zagovor da nas štiti da ostanemo na božjem putu, zaključio je svoju propovijed fra Bruno Lovrić.

Domaći župnik fra Petar Grubišić je zahvalio svim dionicima velikog slavlja koji su se nakon mise zadržali u  druženju uz agape.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

U Ogulinu proslavljen župni patron bl. Alojzije Stepinac
U Ogulinu proslavljen župni patron bl. Alojzije Stepinac
U Ogulinu proslavljen župni patron bl. Alojzije Stepinac
 
  Vijesti - Sve