U Otočcu održan susret vijećnika župskih pastoralnih vijeća

Nedelja, 4. 11. 2018.

Biskup Križić je preko stotini župnih pastoralnih vijećnika na početku poručio da je njihova uloga u župama važna jer su birani zbog kvalitete kršćanskog života i zahvalio im na suradnji sa župnicima. Govoreći o pojmu poziva, biskup Križić je uz svećenički ili redovnički- Božji poziv istaknuo i svjetovni poziv pri čemu ta podjela danas ima kompleksno značenje jer smo svi pozvani da budemo što vjernija slika Božja, da se bolje ostvarimo. Čovjek naime nije stvoren do kraja, Bog nije čovjeku dao ime jer želi da se svaka osoba ostvari s njim u suradnji. Adam je inače kolektivno ime a mi smo projekt od Boga koji treba dalje izgraditi i pretvoriti u stečevinu, da od „ništa“ postanemo više „čovjek“. Čovjek u svojoj slobodi može biti i Božje razočarenje i od njega se distancirati. Svoj dar dobiven od Boga čovjek mora pretvoriti u stečevinu. Božji poziv uključuje dijalog, poziv i odaziv, što vrijedi i za ostale svjetovne pozive.
Prije se naime mislilo da laici ne mogu biti sveti što je krivo, jer ako oni strpljivo brinu za svoju obitelj mogu postići najveće posvećenje. S druge strane redovnici trebaju ne samo moliti u samostanima, već hodati zajedno s ljudima. Svećeničkim i redovničkim pozivima Isus daje posebno poslanje i njihov je broj bio uvijek znatan, do zadnjih pedesetak godina. Uzroci leže od pada nataliteta pa do pada vjere, ljubavi i smisla za žrtvu. Važno je danas imati dobrih svećenika, redovnika i redovnica i da mi svojim životima možemo svjedočiti u obiteljima. Biskup je naveo zatim nekoliko važnih stvari u tom pogledu kao što je podržavanje djece za duhovna zvanja, biti primjer djeci u vjerničkom životu, moliti za duhovna zvanja ali i za svoje svećenike da budemo njihov korektiv, što je ljekovito.

„Važnost župne zajednice za razvoj duhovnih zvanja“

ot pastoralna vijeca 4Drugi dio susreta župnih pastoralnih vijećnika održan je u Domu kulture Otočac, najavljen kao središnje predavanje na temu „Važnost župne zajednice za razvoj duhovnih zvanja“ održao je duhovnik u sjemeništu Zmajević u Zadru mr. vlč. Zvonimir Mikulić.
„Crkva je roditeljica i odgajateljica duhovnih zvanja, a Bog je pozvao one koji će ga nasljedovati,“- na početku je istaknuo vlč. Mikulić, te poručio da na Božji poziv dolazi ljudski odaziv koji je ujedno i Božji dar. Evanđelje je prepuno Božjeg poziva u kojima je sadržana Božja inicijativa, no takva zvanja moraju biti dragovoljna i velikodušna. Jasno da nastaju i zapreke tim inicijativama kao što je društvena i kulturološka uvjetovanost vremena u kome živimo. Tako danas dominira individualizam bez osjećaja života za druge, narcisoidnost, življenje za trenutak, neodlučnost kao i strah od odgovornosti. U svijetu vlada relativizam , no Bog je vječan i on je uspostavio svećeništvo kao apsolutnu kategoriju. Bitno je obnoviti kršćanski duh i slobodu davanja za druge. Predanje je živjeti u ljepoti i radosti, a vrlo je važna dimenzija zajedništva.
Kao bitne čimbenike jačanja duhovnih zvanja u Crkvi mr. Mikulić je naveo kao najvažniji molitvu u kojoj se otkriva osobni identitet. Važno je i razmatranje riječi Božje, molitva treba zahvaćati cijelu župnu zajednicu, važna je liturgija, kateheze za mlade, a napose kršćanske obitelji. Treba razbijati mentalitet da je sramota biti svećenik i dublje proniknuti u pastoral mladih, zaključio je vlč. Mikulić. Kao osobni razlog odluke za svećenički poziv predavač je naveo više razloga, od župnog i školskog vjeronauka, preko podrške obitelji i ministrantskih iskustava koja su mu činila duhovnu radost. Uslijedila su pitanja o budućnosti vjere pri čemu je vlč. Mikulić istaknuo potrebu ustrajnosti.

Generalni vikar biskupije vlč. mr. Marinko Miličević je zatim prezentirao pastoralni plan biskupije za Godinu duhovnih zvanja pri čemu je istaknuo odgovornost svih nas. Biskup Križić je u zaključku istaknuo da je Isus govorio maloj skupini ljudi, a Biblija govori da je pravednih manje od grješnih. Čuvajmo zato malo stado, jer lakše je većini vjerovati u idole no u pravog Boga. Vjera u narodu posebno zavisi od svećenika, a na vama vjernicima je da upozorite na ono što ne funkcionira, budite korektiv. Nije važno koliko ljudi dolazi u Crkvu već da oni koji dolaze budu kvasac, zaključio je biskup Križić.

ot pastoralna vijeca 2 ot pastoralna vijeca 3

  Vijesti - Sve