Vatrogasci svečano proslavili sv. Florijana

Subota, 5. 5. 2018.

Osim vatrogasaca misu su uzveličali Dubravko Galić, izaslanik karlovačkog župana Damira Jelića, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević, Plaškog Pero Damjanović, predstavnici Stanice HGSS-a Ogulin te praunuk Đure Stjepana Deželića dr. sc. Đuro Deželić i prof. Ivica Mihaljević.
Misno slavlje započelo je himnom vatrogasaca Ivanog pl. Zajca koju je izveo Puhački orkestar DVD-a Ogulin dok su veliku uskrsnu svijeću zapalili su prof. Đuro Deželić, praunuk Gjure Stjepana Deželića osnivača organiziranog vatrogastva u Hrvatskoj, te predsjednik PVZ Ogulin Franjo Kolić.

Pop Ante Luketić podsjetio je u svojoj homiliji na život mučenika, sv. Florijana koji je bio svjedok vjere i koji se založio za Isusa Krista. Kako najbolje ostvariti život, zapitao se propovjednik? Mi smo tražitelji smisla i promišljamo o obitelji u godini koja je u našoj biskupiji posvećena upravo njoj. Zatim je istaknuo značajne datume iz starije povijesti, a vezane za 35. godinu prije Krista i cara Augusta koji je prvi aktivno stimulirao vatrogastvo a koji je kao vojskovođa vojevao bitke kod Metuluma kod Josipdola, kao i antičkoj Mursi koja je imala prva organizirano vatrogastvo za Tiata Flavija Martina. Istaknuo je Varaždin s prvim DVD-om u Hrvatskoj 1864. te susjedni Otočac 4 godine kasnije. U vatrogascima klije sjeme požrtvovnosti koje trebate i dalje usađivati u mlade. Živimo u vremenu raznim opasnosti, požara, poplava, potresa, prometnih nesreća, orkanskih vjetrova gdje se ugrožava ljudski život i gdje vi pomažete snagom duha, zaključio je pop Luketić.

Proslava je nastavljena u vatrogasnom domu DVD-a Oštarije gdje je predavanje o ocu hrvatskog vatrogastva Đuri Stjepanu Deželiću održao njegov praunuk dr. Đuro Deželić. Đuro Deželić bio je javni hrvatski djelatnik, pisac, publicist kome je danas i posvećena ulica u Zagrebu u kome je bio višegodišnji senator i zamjenik gradonačelnika. Deželić je bio prvi urednik akademskog glasila Danice, zatim Narodnih novina 1868. godine je zajedno s Pavaom Hatzom je osnovao prvu vatrogasnu službu u Hrvatskoj. Osim toga bio je pisav prvog službovnika i propisnika za vatrogasce kao i autor vatrogasnog zakona. Bio je i jedna od osnivača Croatia osiguranja, humanitarnog društva "Otac sirota“ kao i društva za zaštitu životinja. Bio je i predsjednik osnivačke skupštine društva književnika Hrvatske, jednom riječju, kao je zaključio dr. Deželić, njegov pradjed bio je domoljub, vatrogasac.
 Na kraju su podijeljene diplome za 19 novih vatrogasaca Područne vatrogasne zajednice Ogulin.

 ost dan vatrogasaca sv florijan

  Vijesti - Sve