VJERONAUČNA OLIMPIJADA U SLUNJU

Utorak, 3. 3. 2020.

VJERONAUČNA OLIMPIJADA U SLUNJU

Nakon vjeronaučne olimpijade održane na školskoj razini 29. siječnja ove godine, u ponedjeljak 2. ožujka održana je vjeronaučna olimpijada za osnovne i srednje škole Gospićko-senjske biskupije na biskupijskoj razini. Tema olimpijade bila je „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj“. Na biskupijskom natjecanju sudjelovalo je 7 ekipa iz srednjih škola i 22 ekipe iz osnovnih škola.

Ove godine domaćin natjecanja bila je Osnovna škola Slunj na čelu s ravnateljem prof. Tomom Cvitkovićem. U školskoj športskoj dvorani okupili su se mentori, ostali vjeroučitelji kao nadglednici, vjeroučenici natjecatelji, djelatnici ove škole na čelu s ravnateljem Cvitkovićem i gosti na uvodni program. Program je vodila učiteljica razredne nastave Jurija Šebalj Mesić koja je tijekom svog osnovnog i srednjeg školovanja sudjelovala u natjecanju iz vjeronauka. Nakon molitve na tekst sv. Vinka, uz prezentaciju,  učenici škole domaćina pod ravnanjem profesora glazbe Ivana Matanića otpjevali su himnu Lijepa naša domovino,  pjesmu „Hvaljen budi“ – Isusu. Folklorna skupina učenika većih i manjih uzrasta pod vodstvom učiteljice Dragane Matić otpjevali su pjesmu „A oj Slunje“ i izveli domaće kolo „Kukunješće“. Nakon toga su, prisutne pozdravili i zaželjeli im dobrodošlicu, a natjecateljima uspjeh: predstojnik Katehetskog ureda preč. Nikola Turkalj, ravnatelj škole prof. Tome Cvitković, slunjski župnik i dekan mons. Mile Pecić  te mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru, rodom Slunjanin, pozdravljen je gromkim pljeskom. Rekao je, između ostalog, da se Isusove riječi iz evanđeoskog odlomka o Posljednjem sudu, mogu iščitati iz života sv. Vinka Paulskog, života koji je obilježila dobrota. Sv. Vinko je tu dobrotu organizirao i osnovao mušku i žensku redovničku zajednicu. Zahvaljujući sv. Vinku Paulskom, u Hrvatskoj već 150 godina djeluju sestre milosrdnice i dobro je da je ova tema našla svoje mjesto u građi za vjeronaučnu olimpijadu. Biskup je otvorio početak natjecanja. Ekipe, mentori i nadglednici raspoređeni su u određene učionice. Natjecanje osnovnih škola pratio je i nadgledao predstojnik Katehetskog ureda preč. Nikola Turkalj, a predvodila ga je vjeroučiteljica Ivona Rendulić. Natjecanje  srednjih škola pratila je  tajnica Katehetskog ureda s. Robertina  Medven koja je pripremila i sve materijale za natjecanje. Samo natjecanje vodio je predsjednik povjerenstva  i član Državnog povjerenstva za natjecanje vjeroučitelj  Franje Puškarić.

Sve ekipe počele su u isto vrijeme rješavati pismeni test. Nakon ovog prvog dijela natjecatelji su objedovali te su pod vodstvom domaćih vjeroučiteljica Andreje Jurčević  i Ivane Kovačević, kao i učitelja Daniela Božičević, Nikole Tomaševića i Ivana Požega  prošetali Slunjem: posjetili su Slunjčicu i na Moćanovom mostu župnik mons. Mile Pecić govorio im je o ljepotama ovog kraja i njegovoj povijesti. Pogledali su kuću osvajača prve olimpijske medalje Milana Neralića, župnu crkvu koja je u Domovinskom ratu stradala, ali je obnovljena i otpjevali jednu pjesmu.

Za to vrijeme su vjeroučitelji, uz pomoć učitelja i profesora škole, ispravljali testove i objavili prve rezultate natjecanja, a potom  su objedovali.

Daljnje natjecanje osnovne škole nastavile su u športskoj dvorani, a srednje u jednoj većoj učionici. U drugom kruga rješavali su tombolu, a u trećem prvih pet ekipa rješavali su kviz Milijunak. Konačni pobjednik u kategoriji osnovnih škola bila je Osnovna škola Slunj s mentoricom Andrejom Jurčević, a od srednjih škola prvo mjesto osvojila je Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana Ogulin s mentoricom Anom Stipetić. Ostali poredak dostavljamo u prilogu.

Nakon proglašenja rezultata, prvim pet ekipama i njihovim mentorima predstojnik i tajnica Katehetskog ureda i predsjednik Povjerenstva uručili su nagrade i priznanja. Svi mentori dobili su Spomenicu Gospićko-senjske biskupije koja ove godine slavi 20. obljetnicu osnutka.

Sestre milosrdnice s kućom maticom u Zagrebu, dobrotom vrhovne glavarice s. Miroslav Bradica, poslale su prigodne poklone koji su također obradovali natjecatelje, kao i knjige: „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi, Vinkovska  karizma u Hrvatskoj“ iz koje su pripremali ovo natjecanje. Ravnatelj Osnovne škole Slunj svaku ekipu nagradio je „Monografijom Osnovne škole Slunj“

Pobjedničke ekipe ići će na državno natjecanje koje će se od 1. do 3. travnja 2020.  održati u Gospiću.

Zahvaljujemo Osnovnoj školi Slunj na čelu s ravnateljem Tomom Cvitkovićem, djelatnicima, kuharicama, domaru i učenicima koji su nam pružili gostoprimstvo, Katehetskom uredu Gospićko-senjske biskupije – predstojniku preč. Nikoli Turkalju i s. Robertini Medven te svim natjecateljima, njihovim mentorima i ostalim vjeroučiteljima.

Sestrama milosrdnicama čestitamo njihov veliki jubilej!

                                                                                                                                                                                                         

tekst: Franje Puškarić

foto: Josip Anušić

Galerija fotografija

VJERONAUČNA OLIMPIJADA U SLUNJU
VJERONAUČNA OLIMPIJADA U SLUNJU
VJERONAUČNA OLIMPIJADA U SLUNJU
VJERONAUČNA OLIMPIJADA U SLUNJU
VJERONAUČNA OLIMPIJADA U SLUNJU
VJERONAUČNA OLIMPIJADA U SLUNJU
VJERONAUČNA OLIMPIJADA U SLUNJU
VJERONAUČNA OLIMPIJADA U SLUNJU
 
  Vijesti - Sve