Vlč. Ante Luketić proslavio 25 godina svećeništva

Utorak, 6. 8. 2019.

Vlč. Ante Luketić proslavio 25 godina svećeništva

Srebrnu misu proslavio je u nedjelju 4. kolovoza u rodnoj župi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom pop Antun Luketić, čuvar svetišta Gospe od čudesa u Oštarijama te župnik Oštarija i Cerovnika.  Luketić je pred 25 godine zaređen  u Rijeci od tadašnjeg nadbiskupa Riječko-senjskog Antona Tamaruta za svećenika, zajedno s Ivanom Nikolićem koji je uveličao slavljenikovu proslavu. Na misi je propovijedao mr. Ivan Stošić, koji je propovijedao i na mladoj misi popu Luketiću 1994. godine održanoj u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu. Još su suslavili domaći župnik Zagorja i Ogulinski dekan dr. Željko Blagus, župnik Josipdola Petar Šporčić, svećenik Krčke biskupije Zvonimir Badurina Dudić te svećenik novomeške biskupije i po majci domaći sin Branko Jurejevčić kao i domaći bogoslov Krunoslav Brajdić. Liturgijskom glazbom na staroslavenskoj misi uzveličao je župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.     

 Župnik dr. Blagus na početku je čestitao na četvrt stoljeća svećeničkog djelovanja slavljeniku na radosnom događaju što je 25 godina bio ustrajan u službi naorodu i bio poticaj mladima. Nastavio je put svojih slavnih prethodnika Alojzija Kuncea u Jurja Petrovića. Dr. Blagus poklonio je slavljeniku, inače zaljubljeniku u povijest ogulinskog kraja grafiku biskupa Nikole Modruškog.

Mr. Ivan Stošić u prigodnoj svečarskoj homiliji je progovorio o značaju svećeništva i svećenika. To je susret s Bogom, jer svećenik predstavlja Krista. Svećenik je sredstvo kojim se služi Krist  i on preko njih ulazi u pojavnost. Nije danas središnja točka proslave Ante nego Isus koji preko njega djeluje. Svećenik je znak koji upućuje na Krista i to mu je zadatak cijeli život. Na to su pozvani i svi laici da uprisutnjuju Boga gdje rade i žive, ne samo u obitelji, zaključio je vlč. Stošić te zaželio slavljeniku da svoje župe drži otvorenima za Kristovo djelovanje te da trajno ukazuje na temeljnu ovisnost sviju nas prema Kristu. Laicima je poručio da molitvama podupiru naše svećenike i time posvestimo svoj laički poziv.

Slijedio je prinos darova u kome su sudjelovali župljani iz svih župa u kojima slavljenik djeluje, dok je vlč. Ivan Nikolić pročitao je čestitke popu Luketiću od biskupa Rogića, Križića i nadbiskupa Puljića. Drugi dio slavlja nastavljen je ispred crkve uz glazbeni nastupa domaćeg KUD-a Sv. Juraj i čestitke popu Luketiću od brojnih prijatelja, rodbine i župljana  za dosadašnji plodni pastoralni rad na njivi gospodnjoj. Koliko je slavljenik odan svojoj pastoralnoj misiji i Marijinoj pobožnosti je i odluka da svi koji su mu htjeli povodom jubileja uručiti poklone uplate ta sredstva na račun obnove oštarskog svetišta koji za dvije godine obilježava pola stoljeća od devastacije od strane Turaka.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Vlč. Ante Luketić proslavio 25 godina svećeništva
Vlč. Ante Luketić proslavio 25 godina svećeništva
Vlč. Ante Luketić proslavio 25 godina svećeništva
Vlč. Ante Luketić proslavio 25 godina svećeništva
Vlč. Ante Luketić proslavio 25 godina svećeništva
 
  Vijesti - Sve