ZAGREB: Biskup Bogović predstavio knjigu kardinala Bozanića

Srijeda, 27. 1. 2010.


S nekoliko uvodnih riječi nazočnima se obratio direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić koji je istaknuo kako sam naslov knjige "Čovjek, Crkva i domovina u otajstvu Uskrsa i Božića" govori o temeljima identiteta kardinala Bozanića kao zagrebačkog nadbiskupa te njegova zauzimanja u potraživanju temeljnih odrednica Crkve i društva u kojima su sve te odrednice važne.
"Kardinalove riječi su okrijepa svima koji žele biti čuvari vrednota i za koje misle da se isplati boriti i žrtvovati. To je poziv na istinu, ljubav i nadu", rekao je Pintarić.
Nadbiskup Devčić, ujedno pisac predgovora, rekao je kako tekst te knjige pripada poslaničkoj literarnoj vrsti te kako su se od apostolskih vremena crkveni pastiri služili tom literarnom vrstom u izvršavanju svoje učiteljske i pastirske službe.
"Kardinal Bozanić upućuje svoje poslanice prvenstveno vjernicima, ali i svim ljudima dobre volje, kako onima koji imaju vlast i moć tako i onima koje posljedice tranzicije i društvenih nejednakosti najteže pogađaju", kazao je mons. Devčić, dodavši da "kardinal Bozanić svojim načinom i pristupom potiče i poziva čitatelja da zajedno s njime meditativno zarone u dubine slavljenih otajstava, kako bi na taj način dobili svjetlo za svoj praktični život i djelovanje u obitelji i društvu. Zato je površan odnos prema tim svetim tajnama vjere ono što ga najviše smeta, jer se to nužno reflektira na osobnu i društvenu razinu, čime se otvara prostor za razne privide i lažne vrijednosti i veličine".
Prof. Baloban je kazao kako je u knjizi "Čovjek, Crkva i Domovina u otajstvu Uskrsa i Božića" riječ o čovjeku, čovjeku vjerniku, ali i svakom čovjeku Hrvatu i hrvatskom građaninu, koji ima problema i ne zna kako ih riješiti. Riječ je o Crkvi koja preko svojega Učiteljstva, posebno socijalnoga učenja, čini ono što Katolička Crkva posvuda nastoji činiti, tj. kritičko-proročki djelovati, upozoravati, pozivati na dijalog suprotstavljene strane. Riječ je o domovini Hrvatskoj koja nakon dubokih rana i nanesenih nepravdi u Domovinskom ratu, a i poslije posebno iz inozemstva, prolazi kroz teško razdoblje koje su mnogi iz Hrvatske i inozemstva iskoristili za vlastitu korist a na račun drugih i protiv općeg dobra.
Kardinal Bozanić, kazao je Stjepan Lice, u svojim božićnim i uskršnjim porukama progovara o temeljnim evanđeoskim temama aktualiziranim našim društvenim, obiteljskim i osobnim životom, te odabirući pojedine teme, uvodi nas u našu zbilju sa svim njezinim opterećenjima ali i blagoslovima.
U glazbenom dijelu programa nastupio je Bogoslovski oktet iz Zagreba.

 

  Vijesti - Sve