ZAGREB: Izvanredno zasjedanje HBK

Utorak, 26. 1. 2010.


Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije održano je 25. siječnja. Zasjedanju je prisustvovao i apostolski nuncij u RH nadbiskup Mario Roberto Cassari.
Na početku zasjedanja nadbiskup Srakić izrazio je žalost i tugu zbog iznenadne smrti zadarskoga nadbiskupa Ivana Prenđe. U zajedništvu sa svim biskupima uputio je molitvu Gospodinu da nagradi sve ono što je mons. Prenđa u tijeku svojeg dvadesetogodišnjeg zauzetog biskupskog služenja učinio za Crkvu i za svoj narod. Istaknuo je paradoks kršćanskoga života u kojem se povezuje radost zbog zajedničkog življenja u Crkvi i žalost zbog tjelesnog prijelaza s ove zemlje k Ocu nebeskome. Svi članovi Hrvatske biskupske konferencije, apostolski nuncij u RH i kotorski biskup Ilija Janjić sudjelovali su na misi za mons. Prenđu u zagrebačkoj katedrali. Misu i oproštajne obrede predvodio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački. Poslije mise zemni ostaci zadarskoga nadbiskupa prevezeni su u Zadar.
Nakon molitve, mons. Srakić pozdravio je sve nazočne, a s osobitom pozornošću apostolskoga nuncija koji predstavlja papu Benedikta XVI. u našoj Domovini. Na poseban način spomenuo se osnutka dviju novih biskupija, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke, te pozdravio novoimenovane biskupe tih biskupija mons. Vladu Košića i mons. Vjekoslava Huzjaka. Izrazio je zahvalnost papi Benediktu XVI. što je Crkvi u Hrvatskoj iskazao osobitu pažnju uspostavom novih biskupija i imenovanjem biskupa.
Sve prisutne pozdravio je i mons. Cassari, spominjući se s posebnom pozornošću pokojnoga nadbiskupa Prenđe. Također je čestitao biskupskoj konferenciji za uspostavu novih biskupija, a biskupima poželio uspješan i plodan rad.
Budući da je dosadašnji generalni tajnik mons. Vjekoslav Huzjak imenovan prvim bjelovarsko-križevačkim biskupom, biskupi su za novoga generalnog tajnika imenovali mr. vlč. Enca Rodinisa, dosadašnjeg tajnika u tajništvu HBK. Za njegova zamjenika imenovan je vlč. Fabijan Svalina, dosadašnji kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije.
Novoimenovani bjelovarsko-križevački biskup imenovan je predsjednikom Vijeća HBK za kler. Tu je službu do sada obnašao pokojni mons. Prenđa. Biskupi su razgovarali o hodočašću svećenika koje će se, u Svećeničkoj godini, održati u Zagrebu 15. travnja ove godine. Prihvaćena je inicijativa za organizaciju nacionalnog susreta obitelji koji bi se trebao održati godine 2011.
Na zasjedanju je odlučeno da hrvatski predstavnici sudjeluju na međunarodnom hodočašću ministranata u Rim u kolovozu ove godine. Na kraju zasjedanja biskupi su se osvrnuli na aktualnu društvenu situaciju u našoj zemlji, navodi se u priopćenju iz Tiskovnoga ureda HBK.

 

  Vijesti - Sve