Župljani Donjeg Lapca hodočastili u Boričevac

Nedelja, 24. 5. 2020.

Župljani Donjeg Lapca hodočastili u Boričevac

U Gospinom mjesecu svibnju cijela lapačka dolina ispunjena je molitvom. Naš hrvatski narod posebno se molitvama utječe Gospinu zagovoru. Svaki dan u župnoj crkvi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu uz mogućnost sakramenta pomirenja molitva je krunice pred Presvetim oltarskim sakramentom na različite nakane, a nakon krunice i klanjanja slavi se sveta misa.
Danas na 7. vazmenu nedjelju župljani Donjeg Lapca hodočastili su u obližnju župi Rođenja BDM u Boričevac, župu kojoj su mještani Donjeg Lapca pripadala do 2016. kada je osnovana župa Sv. Ivana Pavla II. Svetu misu u 11 sati predvodio je župnik vlč. Dino Rupčić, a prije svete mise molila se Gospina krunica. Župnik i župljani htjeli su ovim hodočašćem iskazati zahvalu Bogu za župu Boričevac iz koje je proizašla župa Donji Lapac, a koja je u svojoj povijesti pretrpjela progone, teške patnje i razaranje.
Još jedan povod današnjem hodočašću je bio sv. Ivan Pavao II. kome je posvećena lapačka župa: „Ivan Pavao II. bio je marijanski papa, u prethodnom tjednu proslavili smo njegov stoti rođendan i tu proslavu htjeli smo zaključiti u župi Marijina rođenja“ naglasio je na početku svete mise župnik Rupčić.  U svojoj homiliji župnik je rekao: „Danas stojimo na temeljima stare crkve u Boričevcu koja 1941. uništena, a mjesto pretrpjelo egzodus. Dok molimo za sve stradale u ovoj župi molimo i za one koji su se utkali u temelje naše domovine Hrvatske kao i za naše branitelje. Na ovim temeljima moji časni predhodnici su pod kišobranom i na različite načine snalazeći se dijelili svete sakramente. Danas dodirujući ove kamene zidove naše crkve dodirujemo povijest Boričevca koja je krvlju pisana. Kada su činitelji zla pomislili da su napokon iz Lapca i okolice iskorijenili Hrvate i katolike Bog okreće novu stranicu povijesti. Uzima vas dragi župljani s rodne grude i dovodi vas u ovu dolinu. I vi se otišli pod kišom zla, ali se Bog brinuo da vas vodi i smjesti na novu grudu kako bi se ovdje ponovno upalilo svjetlo vjere koje su vam predali vaši pređi. Bog neprestano čini čuda u našim životima. I ova crkva u Boričevcu se kao građevina obnovila, a sve vaše molitve koje ste Bogu uputili kako ovdje u ovoj crkvi, tako i u u Donjem Lapcu u prostorijama Dječjeg vrtića gdje smo prije slavili svete mise, uslišane su i urodile izgradnjom župne crkve Sv. Ivana Pavla II. Da niste bili snažni kao kao živa zajednica Crkve, nikada se ne bi sagradila niti crkva kao građevina. Vi ste to izmolili.  Neka uskrsli Krist po svome Svetom Duhu nas ujedinjuje u vjeri nadi i ljubavi i uzdigne jednom naše duše u nebeske visine kao što se danas iz ove crkve uzdižu naše molitve“ rekao je župnik Rupčić.  

 

Mišel Grgurić

Galerija fotografija

Župljani Donjeg Lapca hodočastili u Boričevac
Župljani Donjeg Lapca hodočastili u Boričevac
Župljani Donjeg Lapca hodočastili u Boričevac
Župljani Donjeg Lapca hodočastili u Boričevac
Župljani Donjeg Lapca hodočastili u Boričevac
 
  Vijesti - Sve