bener

Trodnevna duhovna priprava pred svetkovinu Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa

ostarije simunovic(Oštarije, 14.8.2017.) - Dr. Milan Šimunović o župnoj zajednici pred novim zaokretom.
Trodnevnu duhovnu pripravu pred blagdan Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama predslavio je ove godine umirovljeni profesor na Teologiji u Rijeci dr. Milan Šimunović u zajedništvu sa čuvarem svetišta popom Antom Luketićem. Drugog dana u subotu 12. kolovoza tema njegove propovijedi bila je „Vjera na crti:činiti sve što Isus kaže“, da bi nakon mise održao katehetski susret na temu „Župna zajednica pozvana na nove zaokrete“.

Dr. Šimunović je istaknuo da našu vjeru stalno treba obnavljati. Na temelju biblijskog čitanja o svadbi u Kani Galilejskoj propovjednik je ukazao da je Marija svojom reakcijom pokazala da u njoj nema egoizma, dok smo mi suprotni, želimo drugima loše što je sotonsko djelo. U Hodu vjere smo slabi i spori, što ukazuje da u našoj naravi ima otpora prema Božjoj riječi. Marija s druge strane pokazuje u svojoj vjeri strpljivost kao i povjerenje i pouzdanje u sina. Imamo li mi povjerenja u svoje članove obitelji, zapitao se dr. Šimunović. Činjenica da vas noćas u subotu usred ljeta ima ovdje preko stotine govori da ste vi mladice koje rastu neovisno o starosnoj dobi. Zaključio je svoju propovijed dr. Šimunović.
Na kasnijoj tribini mons. Šimunović je u interakciji s nazočnim vjernicima postavio pitanje što je to „novost vjere?“. Gledajući aktualni molitvenik za djecu u kojem se ističe 6 istina kršćanske vjere, primijetio je da u njemu nema riječi o uskrsnuću. A utjelovljenje i uskrsnuće dva su glavna stupa naše vjere kojima Isus postaje jedan od nas ali bez grijeha. Kada će naša vjera doći u prvi plan, bilo je pitanje vlč. Šimunovića na što su vjernici zaključili da je za to potrebna hrabrost i jasna gramatika vjere. Potreban nam je novi odnos s Isusom Kristom na tragu Papine enciklike Radost evanđelja. Govoreći o župi kao temeljnoj jedinki naše Crkve mons. Šimunović je istaknuo potrebu njena redefiniranja, da ona ne bude samo administrativna zajednica već zajednica živih vjernika koji se sastaju i razgovaraju, što je ukazao još kardinal Ratzinger, dok Papa Franjo govori ako se stanje ne promijeni, župe će i dalje biti kao muzeji a kršćani mumije koje samo lete za ukazanjima.

Tags: Oštarije, Gospa od Čudesa, Velika Gospa, mons.dr.Milan Šimunović

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice