„Cerovnik, mjesto i župa“ - nova knjiga Franje Puškarića

Subota, 23. 7. 2016.

„Cerovnik, mjesto i župa“ čiji nakladnik je župa Uzašašća Isusova u Cerovniku a urednik je župnik Cerovnika pop Ante Luketić tiskan je u Og grafici u Ogulinu u nakladi od 500 primjeraka. Recenzenti su dr. sc. Ivan Brlić iz Instituta Ivo Pilar, područni ured Gospić te dr. sc. Marko Medved, asistent na Katedri crkvene povijesti na Teologiji u Rijeci, dok je lekturu obavila s. Robertina Medven. Knjiga na 304 stranice sastoji se od dva dijela, povijesti mjesta Cerovnik te povijesti župe Cerovnik te bogate priloge koje čine popis žrtava Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. U prilozima su i sjećanja na rodni kraj, fotografije , popis literature i izvora te popis imena, osoba i mjesta.
Knjiga je predstavljena 23. srpnja u župnoj crkvi Uzašašća Isusova. Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić koji je i sam dvije godine upravljao župom 1978. i 79. godine kao važnu značajku knjige je istaknuo opis pastorala i detaljni prikaz župnih aktivnosti pohvalivši autora kao multiaktivnog vjeroučitelja, orguljaša i biskupijskog povjerenika za martirologij. Dr. Ivan Brlić je u knjizi pohvalio zavičajnost koja nije kompromitirana lokalpatriotizmom. Istaknuo je poražavajuće podatke iznesene u demografskom dijelu po kojima je 1900. bilo 2522 žitelja a 2011. samo 614. Autor je pohvalio brojna arhivska vrela korištena kod pisanja knjige. Prof. Ivan Tironi je istaknuo dva datuma kojima je posvećena knjiga a to je 530 godina spominjanja imena Cerovnika u Urbaru modruškom Mile Magdića kao i 100. obljetnici ređenja posljednjeg župnika Cerovnika Dragutina Fifke.
Sam autor je na kraju istaknuo motiv pisanja knjige kada je dolaskom na misna slavlja u Cerovnik zahvaljujući popu Anti uvidio posebnu vjerničku žar nakon čega je krenuo sakupljati arhivsku građu i izdao knjigu. A utor je zahvalio nekolicini ljudi značajnih u pružanju podrške za izdavanje kao i popu Anti Luketiću za kojeg je kazao da je pravi nasljednik legendarnog modruškog župnika Alojzija Kuncea.

cerovnik preds knjige o zupi cerovnik

  Vijesti - Sve